Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent

Pentru un proeuropean convins ca mine e greu de admis ca din cand in cand functionarii de la Bruxelles se inseala total reglementand uneori acolo unde oamenii ar trebui lasati in pace. Asa s-a intamplat recent cu noua legislatie europeana in legatura cu becurile de iluminat. Fiind recent in vacanta, nu urmarisem acest nou exemplu al nebuniei birocratice. Am aflat de asta mergand zilele trecute la micul magazin cu aparate electrice din cartierul meu din Bruxelles.

M-am dus sa cumpar un bec, pentru ca intr-o camera unul se arsese, iar vanzatorul mi-a propus de indata sa cumnpar o cutie de 24 de becuri. I-am spus ca n-am nevoie de atatea si ca daca mi se mai arde vreunul, am sa vin sa cumpar cu bucata… si atunci bunul om mi-a explicat, cu rabdare, ca noua legislatie europeana va interzice, incepand de la sfarsitul anului viitor, becurile incandescente, cum sunt cele pe care le folosesc azi majoritatea oamenilor. Acestea vor fi inlocuite cu becurui halogene, presupuse a fi mai ecologice, dar care dau mai putin lumina. Asa ca –mi-a soptit ranjind vanzatorul—as face bine sa cumpar acum o ladita de becuri cu filament incandescent, pentru ca in curand ele vor deveni marfa de contrabanda.

Pentru prima oara, eu, proeuropean convins, am avut un sentiment de revolta. Urasc becurile halogene!… Costa mult, sunt posomorate si nu dau destula lumina. Nu pot sa cred ca inlocuirea becurilor traditionale in Europa va incetini incalzirea planetei, cata vreme restul omenirii continua sa foloseasca becurile de dinainte. Sigur, circula multe legende neautentice despre Uniunea Europeana, despre cum incerca birocratii sa reglementeze totul, de la curbura castravetilor si a bananelor, pana la obligatia pescarilor de a avea la ei prezervative… in caz ca se intalnesc cu o sirena… Speram insa sa-mi fie lasate in pace becurile. Pe de alta parte, venind din Romania lui Ceausescu si cunoscand Moldova lui Voronin, eu stiu ce inseamna rezistenta pasiva, asa ca am cumparat doua cutii de cate 24 de becuri fiecare, suficient pentru mai multi ani de asediu. Planeta incalzita, iata-ma, sunt gata sa ma razboiesc cu tine.
XS
SM
MD
LG