Linkuri accesibilitate

“Ţii minte cum am început împreuna pe Aleea Clasicilor?”


Anatol Sălaru
Anatol Sălaru

Jurnal săptămînal semnat de Anatol Sălaru, deputat PL

LUNI
Este Ziua Limbii Romane. Dis-de-dimineata impreuna cu colegii deputati din AIE am depus flori la monumentul lui Stefan cel Mare. Observ ca aceasta sarbatoare a redevenit importanta pentru anumite persoane. Daca ar fi ramas comunistii la putere, putin probabil sa-i fi zarit prin multime. In lista celor 30 de persoane cu care am fost la inceputuri, adica la constituirea cenaclului “Alexe Mateevici”, astazi s-au mai adaugat vreo suta de oameni, care ma intreaba senin “Tii minte cum am inceput impreuna pe Aleea Clasicilor?”. Nu le-am raspuns pentru ca era amuzant. Am participat la serviciul divin de la cimitirul Central acolo unde isi dorm somnul de veci multi inaintasi ai Miscarii de eliberare nationala.
Seara impreuna cu mai multi invitati de peste Prut ne-am bucurat de splendoarea spectacolului organizat in Piata Marii Adunari Nationale de catre Primaria Municipiului Chisinau. Dar ceea ce m-a impresionat in mod deosebit a fost prezenta a zeci de mii de tineri dornici de schimbare.
Intre timp ma suna un prieten rus din Turkmenistan. Imi zice franc: “Stiu ce se intampla la Chisinau, transmite-i salutari domnului Mihai Ghimpu”, banuiesc ca pentru el Republica Moldova ar putea fi un stat exemplu, unde a fost invinsa dictatura.

MARTI
De cateva saptamani telefonul nu mai conteneste sa sune. Cei care ma telefoneaza solicita intalnire macar si pentru cateva minute. Le-am promis ca ne intalnim in aceasta zi de marti. Oameni pe care nu i-am mai vazut pret de cativa ani . Spre surprinderea mea mai toti mi-au spus ca si-ar dori o functie in guvern. Daca nu ministru, macar un post de vice- ministru. Si atunci m-am prins la gandul cat de greu ne va fi sa ne debarasam de profitori si oportunisti.
Din intamplare in locatia unde am purtat discitiile cu cei care m-au cautat insistent era si un reprezentant al fractiunii comuniste. Ceva mai tarziu aveam sa aflu ca cineva aflat in preajma acelui restaurant ar fi spus ca Salaru discuta cu un comunist. Ce-i drept cu acel om nu am discutat niciodata. Dar nu exclud ca unii dintre cei pe care i-am avut interlocutori in acea zi sa fi fost simpatizantii PCRM-ului.

MIERCURI
Sedinta parlamentului promitea a fi una spectaculoasa in cazul in care ar fi fost prezenti si deputatii comunisti. Dar a fost o sedinta pragmatica, calculata. I-am invitat sa vina pentru a prezenta informatii pe doamna de carton Zinaida Greceanai , care chipurile conduce guvernul si Valentin Todercan, care chipurile gestioneaza treburile Companiei Teleradio Moldova. Pana la urma am inteles ca Voronin nu a lasat-o pe Zina sa ne onoreze cu prezenta. Aflu ca Voronin se va retrage din fotoliul prezidential. Cred ca a facut acest gest pentru ca lui ii este teama ca parlamentul va declara vacanta functiei si el va pierde toate functiile publice. Probabil ca cei opt ani de aflare la putere i-au atrofiat anumite instincte.
Mai multi ma intreaba ce se va intampla in cazul cand comunistii nu vor vota candidatura lui Marian Lupu la functia de sef al statului. Le-am raspuns ca daca nu-l vor vota pe Lupu , il vor avea pe Ghimpu, si cosmarul comunistilor va deveni realitate. Fiindca pentru comunisti a vorbi despre Ghimpu este ca si cum ai vorbi despre funie in Casa Spanzuratului.

JOI
Moldova a implinit 10 ani de PRO TV. Conducerea PL am mers si le-am daruit doi cactusi pentru a fi ghimposi, adica spinosi si le-am spus sa ramana cu ochii pe noi. Remarca mea: Daca nu ar fi fost PROTV, regimul Voronin ar fi fost si mai dictatorial. De la acest post de televiziune am aflat ca Papuc e un ministru cu diploma de studii, cumparata de la o statie de metro din Moscova.
Azi aflu de la ministrul apararii Vrabie, ca Moldova are o armata puternica si moderna, capabila sa riposteze oricarei forte care ameninta statalitatea moldoveneasca veche de peste 650 de ani. Vorba unui bun prieten: “Cu cat este mai slaba armata,cu atat este mai puternica doctrina militara si cu au atat mai multi generali are”.

VINERI
Ziua de nastere a colegii de partid si de parlament Corina Fusu. Ma bucur ca o avem in preajma. E o femeie luptatoare si invingatoare. I-am spus “La multi ani!”. Sunt cu gandul la familie. Feciorul Nicolae Dan , care are 14 ani, este elev la liceul cu predare in limba germana din Bucuresti. Sunt mandru de el ca e si vicecampion national la dans sportiv. Tot la Bucuresti e si sotia Carolina cu fiica Victoria Maria, trecuta de un anisor. Imi este greu, dar si lor nu le este usor fara mine.
Plec la Bucuresti cu gandul ca trebuie sa revin cat de curand posibil. Cineva ma anunta ca guvernarea comunista goleste bugetul, transfera sume fabuloase primariilor conduse de oamenii lor. Vor sa aduca noua Putere in incapacitatea de a achita pensile si salariile. Indiferent de actiunile lor disperate, vreau sa le raspund cu cuvintele preferate ale lui Voronin: “Pozno piti Borjomi”.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG