Linkuri accesibilitate

Rolul intelectualului în general în societate şi în societatea moldavă în special


Immanuel Kant, Koenigsberg (Kaliningrad)

Opiniile a şapte reprezentanţi ai intelighenţiei din Republica Moldova

Doamnelor si domnilor, bine v-am gasit!
Cine este un intelectual? Daca acceptam generoasa definitie a dictionarului, atunci intelectual ar putea fi numit oricine care nu face eforturi fizice, adica manuale. Asa este perceput intelectualul si de catre cei intalniti in strada. Intelectualul, “cultivatoriu mintii", cum il numea paharnicul Stamati, si masa sa neomogena, intelectualitatea, aduna , dupa circumstante, nu numai epitete curtenitoare , ci si vorbe hulitoare si aspre. Asadar, mi-am propus să vorbim la acest sfarsit de saptamana despre rolul de « forta motrice » a intelectualitatii intr-o societatea care doreste sa avanseze. Si, legat de acest aspect, de două frontiere: aceea dintre intelectuali şi politicieni, iar cea de-a doua, frontiera dintre intelectual si elita.

Personal, am văzut în ce constă legătura dintre intelectuali şi politică, drept pentru care nu pot decît să fiu de acord cu Immanuel Kant care, într-un celebru eseu în care trata problema libertăţii, spunea că nu ar trebui nici să ne aşteptăm, nici să ne dorim, ca regii să fie filozofi şi viceversa. El a argumentat această afirmaţie spunînd că cel care deţine puterea este, în mod inevitabil, un om corupt. Sa fie oare, valabil ceea ce a spus Kant şi în ziua de azi?
Raspunde Vitalie Ponomariov, lector la Universitatea din Cahul.

Directorul Centrului Pro Europa Nicolae Dandis, consilier al municipiului Cahul isi doreste ca intelectualul sa fie un model pentru cei din jur.

Într-un stat democratic, misiunea politicianului pare a fi aceea de a lucra cu jumătăţi de măsură sau, mai bine spus, cu jumătăţi de adevăr. Guvernul spune o jumătate, opoziţia - cealaltă jumătate. Este doar o formă diferită de a folosi limbajul şi de a aborda diversele probleme. Asta nu înseamnă însă că un politician nu poate fi intelectual, şi invers, lucru de care incearca sa ne convinga deputatul Vlad Filat.

Nadejda Darie a obtinut pentru a cincea oara mandatul de primar la Zberoaia, Nisporeni. Pana atunci a fost bibliotecara. Ea crede ca fără efort intelectual nu există democraţie şi economie de piaţă, nu există bunăstare, nu există drum spre Europa şi spre nivelul de trai occidental, nivel pe care si-l doresc cetatenii Moldovei. Primarita deplange soarta intelectualului din mediul rural.

Petru Botezatu este si el lector la Universitatea din Cahul. In opinia acestui tanar mulţi,deşi nu toţi, intelectuali din Moldova au un comportament de grup închis, în care prestigiul şi anume privilegii, inclusiv de a face parte din casta intelectualilor, traiesc cu alte preocupari, decat cele care macina natiunea.

Victor Cobasneanu, redactorul-sef al saptamanalul „Observatorul de Nord” din Soroca spune ca despre inteligentime poate vorbi cu tristete . Intelectualii care au dorit sincer sa dispara cenzura, monopolul unui singur partid, sa existe o diversitate de exprimare, tacit, ii simpatizeaza pe comunisti Jurnalistul de la Soroca spune ca astazi să ai un doctorat într-un domeniu sau altul nu mai înseamnă nimic în Moldova. Oricine care are puţină perseverenţă, banii şi pilele de rigoare poate obţine o diplomă care să-i ateste calităţile de intelectual .

Exista astazi o mare agitatie pe scena publica din Moldova, avînd ca obiect de disputa elita intelectuala si ca subiect rolul acesteia în societate? Ce responsabilitate are ea daca îndeamna masele într-o directie gresita? Ce opinie are în legatura cu aceste probleme si cu modul de discutie asupra elitei Stefan Petrache?
XS
SM
MD
LG