Linkuri accesibilitate

Miracolul irlandez


Moldova -- Dan Alexe, RFE correspondent Bruxelles, 2008
Moldova -- Dan Alexe, RFE correspondent Bruxelles, 2008

"Erin, green gem of the silver sea"

De-a lungul ultimului deceniu, cresterea economica a Irlandei i-a facut pe multi comentatori sa vorbeasca despre “miracolul irlandez”, sau despre “tigrul celtic”, formula creata dupa modelul “tigrilor asiatici”, acele tari mici sau de dimensiuni modeste, Singapore, Taiwan, Coreea de Sud, care au trecut, ca si Irlanda, intr-un timp record, de la o economie modesta, bazata pe agricultura, la o economie ultramoderna, fondata pe telecomunicatii si, intr-o masura mai mica, pe industrie. In 2003, cresterea economica a Irlandei a fost cu 136% mai ridicata decat media europeana.

Miracolul irlandez s-a bazat pe cateva masuri de bun simt. De la bun inceput, guvernul a decis sa coboare taxa pe profit a intreprinderilor pana la 12%, fata de 40% cat e in Franta. Tot asa, impozitul pe venit al cetatenilor a fost coborat de la inspaimantatorul procent de 65% pana la 20%. Asa se face ca intr-un timp record, peste 1000 de firme farmaceutice s-au instalat in Irlanda, alaturi de sucursale si fabrici ale unor mari companii precum Motorola, Apple, Microsoft si IBM.

In acelasi timp, miracolul irlandez ascundea o piata imobiliara umflata artificial, ceea ce a dus la o prabusire rapida a economiei in momentul in care preturile locuintelor si birourilor au cazut. Irlanda s-a regasit brusc impotmolita in criza, intrucat, moneda sa fiind euro, al carui curs este reglat de Banca Centrala Europeana de la Frankfurt, guvernul nu a putut sa devalorizeze moneda pentru a iesi din criza.

Asta explica printre altele succesul discursurilor populiste si antieuropene. Tendinta antieuropeana i-a surprins pe majoritatea observatorilor, intrucat Irlanda este una din tarile care au profitat cel mai mult de pe urma manei financiare europene, fiind de exemplu un net beneficiar al subsidiilor din agricultura. Motiv pentru care, pe continent, toata lumea a fost surprinsa sa descopere, anul trecut, ca o majoritate a irlandezilor a votat impotriva tratatului de la Lisabona, blocand astfel reforma instituiilor europene.

Comentariile au mers atunci de la “Irlanda musca mana care o hraneste”, pana la “Irlanda ar trebui exclusa din Uniune”, la care, e drept, s-a adaugat si un mic numar de “bravo”!... Acum insa, lovita din plin de criza economica, cu marile companii care se muta pe alte continente si cu un somaj in continua crestere, Irlanda pare sa descopere brusc avantajele Uniunii.

Tara mica si care are nevoie de ajutor, Irlanda da toate semnele ca in noul referendum de luna viitoare va vota in favoarea tratatului de la Lisabona, punand astfel capat unui blocaj politic care a tinut Europa pe loc vreme de un an de zile.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG