Linkuri accesibilitate

Formula Severin: Pro-Moldova = Pro-Comunist


Moldova -- Traian Ungureanu, London analyst, RFE correspondent, 2007
Prezentarea Raportului Misiunii de Observatori ai Parlamentului European la alegerile din Republica Moldova a fost un ghid clar pentru orice Parlamentar care mai avea nelămuriri asupra jocurilor politice pe teme moldoveneşti.

Raportul a fost prezentat clar şi concis de Marian Jean Marinescu, europarlamentar PD-L din Grupul Popular, un observator fidel şi angajat al impasului democratic moldovenesc. Raportul prezentat de M.J.Marinescu a făcut o comparaţie strictă între ultimele două runde de alegeri din Moldova şi a remarcat îmbunătăţirea notabilă dar insuficientă a condiţiilor de desfăşurare. Climatul media, dominat de propaganda pro-comunistă prin presa, radioul şi televiziunea controlate de stat, rămîne o problemă majoră. În plus, situaţia politică generată de alegeri e extrem de complicată, tocmai pentru că nu poate produce clarificări imediate. M.J. Marinescu a remarcat complicaţiile suplimentare ale noului context politic şi a anticipat o îmbunătăţire, după posibile alegeri în 2010. Intervenţia lui M.J. Marinescu a adus în faţa Comisiei de Politică Externă o sinteză precisă şi curajoasă (între altele, raportorul a criticat energic poziţia grupului de observatori OSCE care a încercat să scindeze misiunea de monitorizare a alegerilor).

Renate Weber, europarlamentar PNL din Grupul Liberal, şi-a declarat sprijinul pentru raportul prezentat de M.L.Marinescu şi, în plus, a cerut separarea de OSCE a a viitoarelor delegaţii de observatori UE.

A intervenit, apoi, Adrian Severin, europarlamentar PSD în Grupul Socialist, cu unul din de-acum obişnuitele lui accese pro-comuniste. În analiza lui Severin, problema de bază revine fostei opoziţii şi actualei majorităţi parlamentare non-comuniste. Noua majoritate ar trebui, adică, să pună capăt logicii confruntării şi să ajungă la un acord. Prin urmare, prima datroie a majorităţii degajate de alegeri e să cedeze suficientă putere comuniştilor. Parlamentul European ar trebui, la rîndul lui, să încurajeze „forţele pro-moldovene”, în direcţia unui compromis. Altfel spus, pentru Adrian Severin lucrul cel mai important rămîne conservarea poziţiei politice a comuniştilor. Restul contează mai puţin. Soluţia de formulă „pro-moldovenească” susţinută de Severin e, pe numele ei adevărat, o formulă „pro-comunistă”.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG