Linkuri accesibilitate

Controversa legată de un viitor discurs al preşedintelui Obama

O alocutiune de inceput de an scolar a presedintelui Statelor Unite, Barack Obama stirneste controverse in America. Casa Alba sustine ca discursul – care poate fi urmarit la televizor, marti, in scolile americane - e menit sa genereze energie in rindurile elevilor. Dar opozitia conservatoare sustine ca Barack Obama ar incerca sa-i indoctrineze pe elevi cu vederile sale de stinga, in timp ce anumiti parinti denunta amestecul politicii in procesul de educatie. Parinti citati de presa au declarat, “Vreau sa vad ce are de gind presedintele sa spuna inainte de a-mi lasa copilul sa asculte” sau “Este propaganda marxista”. Patricia O’Neill, vice-presedinta unei circumscriptii scolare de linga Washington, a remarcat ca reactia e foarte ostila, explicind insa “poate sa para straniu ca nu vor sa asculte ce spune presedintele, dar traim intr-o societate foarte diversa”.

Casa Alba a reactionat imediat la aceasta controversa. In primul rind a dispus eliminarea planului de clasa, care prevedea ca dupa discursul urmarit la televizor, elevii sa scrie scrisori despre cum isi propun sa-l ajute pe presedinte. Consilieri de la Casa Alba au anuntat ca textul discursului va fi facut public cu o zi inainte, pentru ca cei interesati sa-l poata citi. Anuntul cu privire la acest discurs a fost dat luna trecutA, iar comentatori conservatori au spus imediat ca e o incercare de indoctrinare, unul dintre ei indemnind chiar la boicotarea evenimentului. Tema alocutiunii este invatamintul, dar opozitia considera ca prezenta lui Obama in fata elevilor este improprie.

Strategul republican Rich Galen sustine ca ceea ce i s-a parut deplasat nu e discursul in sine ci indemnul adresat elevilor de a scrie scrisori presedintelui, ceea ce se pare ca a sesizat si Casa Alba, cind a renuntat la aceasta intentie. Democrati arata pe de alta parte ca reactia la discurs demonstreaza cit de disperata este dreapta Americana, care nu reuseste sa gaseasca ecou public la criticile adresate lui Obama. Cine va decide daca elevii vor avea acces la discurs? In citeva circumscriptii scolare, optiunea va fi la latitudinea directorilor de scoli si profesorilor. Toti sint de-acord sa ofere o alta activitate elevilor ai caror parinti nu sint de acord ca copiii lor sa asiste la discurs.
XS
SM
MD
LG