Linkuri accesibilitate

"Secera şi ciocanul" pe post de menghină


Statutul limbii române ca indicator al stării relaţiilor moldo-române

Ziarele conţin mai puţine scenarii de viitor şi analizează mai mult ce s-a întâmplat miercuri în Parlament. Bunăoară, editorialistul Nicolae Negru se întreabă retoric în Jurnal de Chişinău dacă „Se va trage cu tunul în Parlament?”. Chiar dacă ar dori să accepte înfrângerea şi să treacă în opoziţie, Voronin ar întâmpina rezistenţă nu numai din partea unor instituţii de stat. Asta deoarece întregul regim sau “sistem” edificat în perioada 2001-2008, pare a fi orientat spre asigurarea puterii lui Voronin, nu a democraţiei şi nu a funcţionării statului.

Tot în Jurnal de Chişinău, editorialistul Petru Bogatu este de părere că brambureala de miercuri din mass-media care ba a informat, ba a infirmat că Voronin ar fi demisionat, oricât ar părea de paradoxal, ne-a lămurit în ceea ce priveşte situaţia sa în PCRM. Capul comuniştilor moldoveni s-a pomenit strâns ameninţător între secera şi ciocanul propriului partid, scrie Bogatu.

„Alianţa între este şi va fi” e titlul editorialului lui Constantin Tănase din TIMPUL, care-i sigur că în R. Moldova a apărut o nouă clasă politică, pregătită pentru a prelua puterea. Pe de altă parte, deşi alegerea noului preşedinte al Parlamentului vinerea trecută, este calificată de Constantin Tănase drept o victorie, acesta o clasifică ca fiind una simbolică, pentru că, deocamdată adevărata putere se mai află în mâinile clanului Voronin.

Tot în TIMPUL, analistul politic Dan Dungaciu opinează că în Republica Moldova, nu limba română în sine, este o problemă, ci semnificaţia acesteia şi valorile pe care le propagă. La Chişinău, spune autorul, statutul oficial al limbii române a fost un veritabil indicator pentru orientarea generală a statului. De fiecare dată când denumirea corectă a acesteia a fost scoasă din circulaţie sau marginalizată, a fost un semn al fracturării relaţiei Chişinăului nu doar cu Bucureştiul, dar şi cu Europa.

Opozitia vrea sa vada demisia lui Voronin, titrează ziarul de la Bucureşti ZIUA, concluzionând că liderii coaliţiei anticomuniste se arată încă sceptici la ideea că Vladimir Voronin va renunţa la preşedinţie mai devreme de 14 septembrie.

Avem şi o noutate pe piaţa mediatică. De astăzi cititorii vor putea găsi în chioşcuri o nouă publicaţie săptămânală în limba rusă – „Эксперт новостей” . Ziarul promite a fi unul independent. Larisa Vereriţă, redactorul şef al publicaţiei spune că în fiecare ediţie vor dezbate subiecte actuale, ca lupta împotriva corupţiei, sau lupta cu şomajul.
XS
SM
MD
LG