Linkuri accesibilitate

Oferta de colaborare a Rusiei pentru restabilirea ordinei în Afganistan


Harta Afganistanului
La doua decenii dupa ca fortele ruse au fost nevoite sa paraseasca Afganistanul, Moscova doreste sa joace un rol in planificarea actiunilor NATO din acea tara. In ce ar putea consta acest rol? In conditiile in care raporturile est-vest sint pe cale de imbunatatire, Rusia doreste sa se implice in stabilirea strategiilor politica, militara si de informatii, in lupta impotriva talibanilor afgani – a declarat ambasadorul rus la NATO, Dmitry Rogozin.

O noua strategie este necesara in Afganistan, in conditiile in care numarul victimelor conflictului este in crestere. Generalul American, Stanley McChrystal a caracterizat situatia drept “serioasa” in conditiile in care 153 de militari din fortele aliate si-au pierdut viata, in iulie si august. Stabilitatea Afganistanului este periclitata si de disputele politice, care au urmat recentelor alegeri prezidentiale.

Rusia permite in prezent Aliantei NATO sa-i foloseasca spatiul aerian pentru aprovizionarea fortelor din Afganistan, explicind ca se simte mai amenintata de terorism decit e cazul cu Statele Unite si aliatii lor. Presedintele Dmitry Medvedev a declarat ca Rusia doreste sa coopereze cu Statele Unite pentru a restabili ordinea in Afganistan, fara insa sa angajeze trupe in aceasta operatiune. Pina acum, reuniunile NATO avind ca tema strategia din Afganistan au fost deschise doar membrilor aliantei.

Sa ne reamintim ca invazia Afganistanului si ocupatia dezastruasa de zece ani, care a urmat au contribuit la destramarea Uniunii Sovietice. La vremea respectiva, Statele Unite au sprijinit insurgenta afgana, impotriva sovieticilor, din rindurile acelei insurgente formindu-se ulterior gruparea terorista Al Kaida.

Conducerea NATO a luat act de oferta rusilor de a contribui la strategia din Afganistan si vor urma discutii. Forul in cadrul caruia sa va desfasura cooperarea este Consiliul NATO-Rusia, ale carui lucrari au fost reluate in ianuarie. Rusia ajuta de-acum. Statele Unite economisesc circa un miliard de dolari, folosind spatiul aerian rus pentru cele 15 zboruri zilnice, care aprovizioneaza fortele din Afganistan. Ambasadorul rus a propus si imbunatatirea cooperarii in activitatile de informatii, cu scopul distrugerii celulelor teroriste. Urmatoarea etapa a convorbirilor Rusia – NATO: vizita la New York a ministrului rus de externe, Sergei Lavrov, cu ocazia reuniunii Adunarii Generale ONU.
XS
SM
MD
LG