Linkuri accesibilitate

Lovitură liberă


Sezonul de transferări s-a încheiat ieri, cu o victorie categorică pentru Real Madrid. Dealtfel Real a jucat aproape singură pe piaţă. Celelalte mari cluburi europene au fost atinse,într-un fel sau altul, de criza financiară şi şi-au restrîns cheltuielile. Real Madrid nu are, însă, asemenea probleme, pentru că preşedintele clubului, Florentino Perez pare să acţioneze într-un mediu fără restricţii. Secretul e sprijinul băncilor şi al surselor de fonduri publice care continuă să invetească în Real Madrid. În consecinţă, Real a cheltuluit sute de milioane de dolari şi i-a adus pe Kaka, Ronaldo, şi Benzema. Singurul rival pe piaţă a fost Manchester City, un club incomparabil mai mic dar şi clubul preluat recent de un consorţiu arab. De aici, un buget practic nelimitat, cu care Manchester City a racolat cîteva valori importante: Tevez, Adebayor şi Toure.

Foştii mari achizitori adică Liverpool, Chelsea, plus marile cluburi italiene, nu au făcut nici o mutare importantă. Piaţa engleză, pînă anul trecut cea mai activă şi mai bogată, a îngheţat. Cazul tipic e Manchester United care a încasat peste 100 de milioane după ce i-a vîndut pe Ronaldo şi Tevez dar nu a cumpărat nimic şi a făcut chiar un transfer liber, de mare risc, aducîndu-l pe Owen, de cîţiva ani ieşit din primul plan.

Lucrurile merg ceva mai bine la Naţionala Angliei care pare, în sfărşit, o echipă de moral şi strategie solidă. Fabio Capello a reformat masiv lotul şi mentalitatea naţionalei şi Anglia are şanse aproape maxime de calificare la Cupa Mondială de anul viitor. Mîiine seară, meciurile din grupe vor clarifica probabil şi numele altor naţionale cu şanse de calificare. Cîteva meciuri foarte interesante se joacă în zona europeană. Italia joacă în Georgia şi are nevoie de o victorie pentru a tranşa grupa. Danemarca are nevoie de puncte acasă, în faţa Portugaliei, pentru a rămîne în cursă. Elveţia şi Grecia joacă practic o finală de calificare. Spania- Belgia e alt meci cheie. Spania e mai departe neînvinsă de mai bine de 30 de meciuri şi, deşi calificată, va juca, sigur, la victorie pentru a-şi menţine palmaresul.

Însă cel mai interesant meci se va juca la Rosario, unde Argentina şi Brazilia joacă într-un derby istoric şi global. miza e multiplă: calificarea dar şi carierele celor doi antrenori, Maradona şi Dunga. Maradona are un lor excepţional dar naţionala a făcut meciuri extrem de inegale. Presa şi o parte a publicului şi-au pierdut răbdarea şi din acest motiv, Maradona a evitat un meci la Bunos Aires şi a obţinut organizarea la Rosario. Cu excepţia titlului mondial, o victorie asupra Braziliei e cel mai important lucru posibil pentru naţionala Argentinei. Maradona s-ar vedea iertat şi relansat. Dunga a schimbat mult stilul de joc brazilian. Naţionala Braziliei e, sub Dunga, o echipă mult fortificată defensiv şi mult mai matură tactic. rezultatul meciului de la Rosario e complet imprevizibil: argentinienii au o forţă ofensivă excepţională dar osciliează psihic prea mult în condiţii de presiune. Brazilia e mult mai solidă defensiv şi a devenit o echipă de contre paralizante.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG