Linkuri accesibilitate

Obsecvios faţă de PCRM, obraznic cu AIE - conflictul dintre Valentin Todercan şi noua majoritate parlamentară


Vlad Ţurcanu

Expertul media Vlad Ţurcanu: "Servilă cu guvernarea anterioră, Tele-Radio Moldova invocă subit dreptul la independenţă editorială"

Compania publică Teleradio-Moldova s-a plîns de ingerinţă în activitatea sa, după ce noua majoritate parlamentară i-a solicitat, printr-o hotărîre adoptată în prima şedinţă a Legislativului, din 28 august, să asigure transmisiunea în direct la televiziunea publică a şedinţei în plen de ieri. Conducerea companiei şi a televiziunii publice au refuzat să dea curs solicitării, spunînd că nu au nici bani destui, şi nici motive pentru aşa ceva. Într-o declaraţie a Companiei se aminteşte că instituţia naţională a audiovizualului este una publică şi independentă în politica sa editorială, iar Parlamentul nu poate s-o oblige să-şi modifice grila de emisie şi conţinutul acesteia, după bunul său plac. Mai mult, conducerea Teleradio-Moldova spune că decizia Parlamentului pune la încercare valorile democratice ale mass-media din Moldova şi face apel la apărarea standardelor şi normelor europene.

Refuzul instituţiei publice a audiovizualului a stîrnit nemulţumirea deputaţilor, care au învinuit, pentru a cîta oară, conducerea acesteia de obedienţă faţă de guvernarea comunistă.

În fine, după ce conflictul dintre televiziunea publică şi noua majoritate parlamentară s-a încins, insitituţia de reglementare în domeniu, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a decis să intervină şi să ceară explicaţii Consiliului de Observatori de la Teleradio-Moldova asupra situaţiei create, dîndu-i la dispoziţie 15 zile ca să-şi formuleze un răspuns.

Aşadar, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, în calitate de veghetor şi arbitru, încă urmează să-şi spună cuvîntul.
Noi însă vom încerca, dacă nu să dezlegăm nodul gordian, cel puţin să-l privim mai îndeaproape împreună cu invitatul nostru din această dimineaţă, expertul media Vlad Ţurcanu, care a fost şi el membru al CCA.

Radu Benea: Dar întîi de toate vreau să le luăm de la un capăt. Este sau nu în drept Parlamentul să solicite televiziunii publice transmisiunea în direct a şedinţelor sale în plen?

Vlad Ţurcan: O prevedere din Codul Audiovizualului stabileşte că Compania Teleradio-Moldova are dreptul să înregistreze în direct, fără plată, şedinţe ale Parlamentului. După părerea mea, vorbim despre o situaţia în care, Parlamentul R. Moldova a atras atenţia Companiei Tele-Radio Moldova că la Palatul Republicii se produce un eveniment public, de o importanţă majoră şi compania Teleradio-Moldova este în drept, aşa cum prevede Codul Audiovizualului, şi în plus, este obligată să ofere servicii de programe de intres public întregii societăţii. Atunci când vorbim despre instituţia publică, atunci nu ne mai referim ca la instituţie comercială, care-şi decide singură politica editorială. Parlamentul nu a făcut decât să-i amintească dlui Todercan că se consumă un eveniment public, şi compania publică nu este acolo.

Radu Benea: Deci, ca să rezum, Parlamentul nu poate să oblige. El este numai în drept să solicite. Iar Compania publică Teleradio-Moldova este în drept să refuze demersul deputaţilor...

Vlad Ţurcan: Sigur că este în drept să refuze, dar după părerea mea, într-o relaţie instituţională nu poţi folosi sintagme şi cuvinte ca cele pe care le-a folosit Valentin Todercan, preşedintele Companiei. El a spus că este vorba de o imixtiune violentă, că seamănă deja a dictatură şi că Parlamentul a încălcat vehement independenţa editorială a radiodifuzorului public, exercitând, citez încă odată „ingerinţă brutală” în politica de programe. Asemenea sintagme nu am auzit niciodată de când domnul Todercan este preşedinte al Companiei. Parlamentul nu are cum să aibă ingerinţe brutale în politica de programe a Teleradio-Moldova, pentru că acolo nu mai ai ce încălca. Acolo ce s-a putut încălca, dl Todercan a încălcat cu seninătate. Spun asta pentru că am urmărit îndeaproape, pe vremea când eram la CCA, activitatea Teleradio Moldova, iar după aceea în ultima jumătate de an am fost printre experţii plătiţi de Delegaţia Uniunii Europene care a monitorizat Teleradio-Moldova şi constatările pe care le-aţi auzit şi dvs sunt în defavoarea Companiei Teleradio- Moldova.

Radu Benea: Şi atunci care e conflictul, pentru că din cîte îmi amintesc, preşedintele Parlamentului Mihai Gimpu, chiar dacă a spus la început „să obligăm televiziunea”, s-a corectat şi a rostit apoi că Parlamentul trebuie să ceară, adică să solicite, pentru că nu poate să oblige televiziunea. Deci, unde e conflictul?

Vlad Ţurcan: O reacţie atât de vehementă îmi pare şi mie stranie. Repet, Compania Teleradio-Moldova a fost trezită din visuri de către Parlament. La Palatul Republicii avea loc o şedinţă ieşită din comun. Niciodată nu au răms 53 de deputaţi, 48 plecând. Parlamentul Republicii Moldova, care nu este compus numai din jurnalişti, i-a amintit lui Valentin Todercan ce înseamnă eveniment public, iar Valentin Todercan a zis că nu înţelege.

Radu Benea: Şi cine ar trebui atunci să joace rolul de arbitru?

Vlad Ţurcan: În această situaţie cred că este o singură cale, calea pe care a propus-o, dacă nu mă înşel, şi dna Corina Fusu. Este demiterea conducerii Companiei pentru neprofesionalism şi partizanat politic. Şi aceste lucruri s-au demonstrat cu prisosinţă de-a lungul ultimilor doi ani de activitate. Nu văd altă soluţie. Numai că procedura este foarte greoaie, şi sunt foarte curios cum vor rezolva deputaţii, de fapt, foarte entuziaşti, problema conducerii Teleradio-Moldova. Procedurile stipulate de Codul Audiovizualului sunt foarte greoaie şi Parlamentul va putea foarte greu să demită conducerea Companiei, care de altfel poate fi demisă de Consiliul de Observatori, numit de Parlament cu 3/5 din voturi, după ce în prealabil CCA propune cât două candidaturi pentru o funcţie organizând în acest sens un concurs care durează între lună şi două luni.

Diana Răileanu: Dle Ţurcanu, dar de cîte ori Teleradio-Moldova s-a conformat sesizărilor CCA? Vreau să spun că instituţia publică niciodată şi adesea chiar şi CCA nu a ţinut cont de rapoartele critice ale organizaţiilor de media naţionale sau internaţionale, sau de recomandările organismelor europene, repetate an de an, privind nevoia unei reforme autentice la televiziunea şi radioul naţionale, aşa încît ele să devină nişte instituţii cu adevărat publice şi nu în serviciul unui singur partid, al celui de guvernămînt.

Vlad Ţurcan: De obicei, atunci când CCA solicita prezenţa la şedinţe a dlui Todercan, el fie că lipsea, fie că pasa mingea pe terenul Consiliului de Observatori, care nu are o reală putere asupra preşedintelui Teleradio-Moldova, astfel încât se crea un crec vicios şi niciodată CCA nu a reuşit să se impună în faţa unui preţedinte al Teleradio-Moldova, care de altfel nu este nici preşedintele CCA, nici primul om în stat.

Radu Benea: Dle Ţurcan, cum credeţi că va evolua mai departe situaţia? Pentru că în şedinţa de ieri s-a auzit deja propunerea de a demite conducerea Companiei publice Teleradio-Moldova?

Vlad Ţurcan: Până la urmă deputaţii vor trebui să rezolve din punct de vedere politic situaţia cu care se confruntă astăzi R. Moldova şi atunci se va rezolva şi problema Compainiei Teleradio-Moldova. Vă repet cu ceea ce am început. Teleradio-Moldova poate şi este în drept să înregistreze sau să transmită în direct şedinţe ale Parlamentului. Acuma ne confruntăm cu o singură problemă – Valentin Todercan, Adela Răileanu pe care iată o scăpasem din vedere, consideră că este un eveniment public şedinţa Parlamentului sau nu? Aici este vorba deja de profesionalism. În cazul în care cei doi nu înţeleg că este un eveniment public, atunci, fie că nu se pricep, fie că sunt rău intenţionaţi.

Radu Benea: Dar nu orice şedinţă a Parlamentului este un eveniment public.

Vlad Ţurcan: Cea de vinerea trecută cu siguranţă este. Dacă zici ca jurnalist că nu este, fie că nu eşti jurnalist, fie că trebuie să mergi să te mai instruieşti.

Radu Benea: Dle Ţurcanu, vă mulţumim pentru această discuţie.
XS
SM
MD
LG