Linkuri accesibilitate

Am urmărit deunăzi cîteva crîmpeie dintr-o emisiune matinală a Televiziunii noastre publice. Acea emisiune e una de divertisment şi conţine, de obicei, multe glume, curiozităţi, frivolităţi, vorbe de duh, discuţii cu invitaţi notorii şi anonimi şi, fireşte, muzică. Prezentatoarele zîmbitoare, volubile, energice, găsesc mereu tot felul de mijloace neobişnuite pentru a capta atenţia telespectatorilor.

Îmi amintesc cît de “fascinat” am fost acum cîţiva ani cînd în una din primele emisiuni s-a vorbit pe îndelete despre… culori. Telespectatorii îi telefonau prezentatoarei şi îi spuneau că le place cutare culoare, prezentatoarea îi întreba de ce le place anume culoarea X, după care urma o emoţionantă confesiune a telespectatorului, o pledoarie pentru galben sau roşu, pentru albastru sau violet.

Ei bine, astăzi emisiunea a evoluat, a devenit şi mai atractivă, şi mai haioasă. Ea are deseori un laitmotiv, un reper reiterat în mai toate secvenţele. Bunăoară, prezentatoarea ne vorbeşte despre bunătate şi, prin urmare, tot despre bunătate ea va vorbi şi cu invitatul emisiunii şi cu interpretul care vine să cînte în studio. Emisunea devine astfel mai unitară. Iar şi mai important e că realizatorii nu se mulţumesc cu succesele obţinute. Ei perseverează.

Dovadă e şi un vox populi curios dintr-o recentă emisiune. Oamenii din stradă erau rugaţi să spună ce anume îi face originali. Ce-i drept, trăsăturile enumerate de aceştia, în loc să-i singularizeze, erau mai degrabă comune. Dar chiar şi asa a fost interesant.

Însă găselniţa emisiunii a fost o altă întrebare: ce aţi face dacă aţi avea o boală incurabilă? Fantastică întrebare, chiar dacă cetăţenii abordaţi păreau uşor contrariaţi. O întrebare în care haiosul şi sinistrul se amestecă indiscernabil, halucinant.

Aşa că eu unul mă declar un fan al acestei emisiuni matinale. Le doresc noi succese realizatorilor inventivi!
XS
SM
MD
LG