Linkuri accesibilitate

Incertitudine în privinţa realizării proiectelor energetice ruso-bulgare


„Bulgaria trebuie să decidă cât mai repede posibil dacă va participa la proiectele energetice comune oferite de Rusia. Nu este exlus să renunțăm la unul din aceste proiecte”, a declarat premierul rus Vladimir Putin la întâlnirea cu omologul său bulgar Boiko Borisov ce a avut loc la Gdansk. Au fost discutate centrala atomoelectrica Belene, conducta petrolieră Burgas-Alexandroupolis si gazoductul „Southstream”. Noul guvern din Sofia este sigur numai cu privire la gazoductul ce va tranzita Marea Neagră și Bulgaria în drum spre Europa centrală.

Borisov a avertizat că cele mai mari probleme însoțesc oleoductul Burgas-Alexandroupolis, respins în cadrul a unui referendum, de populația litoralului de sud. „Noi nu putem pentru 30 de milioane de dolari pe an să periclităm o industrie turistică din care vin sute de milioane”, a spus Borisov.
Guvernul de la Sofia consideră că centrala atomoelectrică Belene va putea fi construită numai dacă va fi asigurată finanțarea externă necesară.

Lucrările la Belene au fost practic înghețate în luna iulie după ce centriștii din partidul GHERB au venit la putere. Guvernul socialistului Serghei Stanișev a cheluit peste 450 de milioane de euro – pentru elaborarea proiectului, de către compania rusa „Atomstroiexport”, pentru o parte din instalațiile necesare și pentru demolarea a cea ce s-a construit acum 20 de ani. După cum avertizează ecologiștii bulgari, centrala va costa nu 4 miliarde cum afirmă rușii, ci între 8,2 și 10 miliarde euro.

La finele lui 2008 a fost semnat un acord de principiu între compania națională de electricitate NEK și concernul german RWE. Problema finanțării însă a împiedicat semnarea acordului de bază cea ce a dus la speculații cu privire la posibilă retragere a germanilor. A devenit cunoscut că RWE a negociat eventuala participare la proiect cu trei potențiali investitori printre care și Inter RAO EES Rossii, proprietara centralei Cociurgan.
XS
SM
MD
LG