Linkuri accesibilitate

Separatiştii acuză Georgia de "piraterie"


Steaguri ruse şi abhaze în faţa clădirii guvernului de la Suhumi
Steaguri ruse şi abhaze în faţa clădirii guvernului de la Suhumi

Suhumi ameninţă cu scufundarea navelor georgiene care pătrund în apele teritoriale abhaze

Autorităţile separatiste din Abhazia au ameninţat să deschidă foc asupra vaselor georgiene care intră în ceea ce abhazii consideră a fi apele lor de coastă în Marea Neagră. Lansat pe fondul încercărilor Georgiei să blocheze comerţul maritim al Abhaziei, avertismentul vine la două zile după condamnarea unui căpitan de vas turc la Tbilisi pentru încălcarea embargoului comercial impus republicii separatiste.

Preşedintele abhaz Serghei Bagapş a dat ordin forţelor sale navale să distrugă navele georgiene care violează graniţa maritimă. Purtătorul său de cuvânt a spus că scopul este, după cum s-a exprimat, oprirea „pirateriei” georgiene. Ordinul se referă numai la forţele abhaze. El nu obligă la nimic trupele ruse staţionate în republica separatistă, a cărei independenţă Rusia a recunoscut-o după scurtul război ruso-georgian din august trecut.

După război, Georgia a interzis schimburile economice şi comerciale cu Abhazia şi cu cealaltă republică separatistă, Osetia de Sud. O lege georgiană spune că străinii care intră în cele două republicii separatiste fără permisiune de la Tbilisi pot fi traşi la răspundere.

Potrivit autorităţilor abhaze, Georgia ar fi oprit în total anul acesta 23 de nave despre care spune că au intrat ilegal în apele sale teritoriale în apropiere de Abhazia.

Autorităţile georgiene nu au avut o reacţie oficială imediată, dar şeful comisiei parlamentare pentru integrarea europeană, Davit Darchiashvili a declarat Europe Libere că Georgia nu va sta cu mâinile în sân. Deputatul georgian a spus că chestiunea trebuie adusă imediat în atenţia internaţională – în atenţia guvernelor prietene, dar şi a unor organizaţii partenere ca NATO, precum şi a Consiliului de Securitate ONU, OSCE şi Uniunii Europene.

Până una alta, Georgia şi-a atras criticile unui guvern vecin. Luni, un tribunal georgian l-a condamnat la 24 de ani de închisoare pe căpitanul unui tanc petrolier turcesc acuzat de contrabandă şi violarea frontierei. De la Ankara surse guvernamentale citate de Reuter spun că Turcia va exercita presiuni asupra Georgiei să schimbe decizia tribunalului. Ministrul de Externe, Ahmet Davutoglu ar putea călători în acest scop la Tbilisi.

"Credem că georgienii au încălcat litera şi spiritul legislaţiei maritime internaţionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe al Turciei. În timp ce Georgia spune că gărzile sale de coastă au serchestrat tancul petrolier în apele teritoriale georgiene, operatorul vasului turcesc spune că evenimentele s-au petrecut în apele internaţionale.

Aceste afirmaţii sunt întărite de grănicerii ruşi, care spun că georgienii s-au dedat la acte de piraterie. Rusia se consideră garantul securităţii în teritoriile georgiene disputate.

Agenţia AP scrie că dispută privitoare la comerţul maritim poate atrage noi acuzaţii ruseşti împotriva preşedintelui georgian Mihail Saakashvili cum că s-ar pregăti de un nou conflict armat, Georgia, la rândul ei, spunînd tot timpul că Rusia este cea care dă dovadă de un comportament războinic.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Pe aceeași temă

Politigraf

XS
SM
MD
LG