Linkuri accesibilitate

Încercînd să se menţină cu orice preţ la putere, comuniştii vor da dovadă de laşitate, slăbicune şi vor încălca Constituţia

VALENTINA URSU: În 13 septembrie, preşedintele în Voronin în exerciţiu, ar putea să-şi dea demisia. S-ar putea ca Dvs conform Constituţiei să exercitaţi şi funcţia de Şef al Statului, şi în eventualitatea unor alegeri anticipate, toată responsabilitatea să se plaseze pe umerii dvs, că totuşi cine provoacă alegeri anticipate?

MIHAI GHIMPU: Comuniştii, cei care nu votează Preşedintele R. Moldova, aceia poartă răspundere, ei sunt cei care au adus republica în criza financiară, lipsa banilor în buget, împrumutul banilor pentru a plăti pensii şi salarii. Ei sunt cei care nu au înţeles de la bun început că niciun stat nu poate să se menţină dacă nu are o economie. Nu au făcut nimic pentru ca Moldova să aibă o economie. Noi am trăit numai pe impozite indirecte, bani de peste hotare, şi impozitul. Adică, pe de o parte dăm salariul şi pe de altă parte luăm ca să plătim iar salariul, pe baza impozutului persoanei fizice. Acesta nu este stat. De aceea tot ceea ce a fost şi va fi, rămâne pe umerii comuniştilor. Lumea va înţelege. Televiziunea nu o să mai rămână în continuare sub monopolul comuniştilor şi atunci oamenii o să aibă posibilitatea cu adevărat să cunoască ce s-a întâmplat, ce-i în R. Moldova, pentru că ei sunt manipulaţi şi minciuniţi. N-o să le meargă acuma, gata. Eu înţeleg că le este greu să se despartă de puterea care le-a adus avere. Aici e problema. Nu interesul statului. Averea. Ei nu se pot despărţi de puterea care le-a adus averea. Şi poate că undeva, cândva va trebui să răspundă cum au acumulat această avere - legal sau ilegal.

VALENTINA URSU: Dialog între Alianţă şi PCRM va exista?

MIHAI GHIMPU: Eu nu sunt împotrivă, ei sunt deputaţi. Un Parlament sigur că activează în baza discuţiilor.

VALENTINA URSU: Dar cum va demara acest dialog?

MIHAI GHIMPU: Demult trebuia să demareze. Trebuiau să reacţioneze la invitaţia Alianţei pentru Integrare Europeană, să vină să vedem cum are loc transferul de putere, în mod democratic. În parte suntem 5 fracţiuni, dar împreună suntem Parlamentul R. Moldova şi să ne conducem de regulile democraţiei. Există majoritate şi există minortate. Sigur că majoritate nu înseamnă că faci ce vrei tu. Mai ţii cont, dacă vin propuneri bune din partea minorităţii, o majoritate deşteaptă ţine cont de propunerile minorităţii. Şi eu sunt gata să lucrăm. Dacă sunt propuneri în interesul statului, cetăţeanului de a lichida sărăcia în R. Moldova, de a ne integra în Uniunea Europeană, toate propunerile o să fie acceptate. Cine va încerca acuma să menţină sau să ia puterea acela va da dovadă de laşitate, de slăbiciune şi departe de prevederile Constituţiei – Stat de drept şi Democratic

VALENTINA URSU: Dar ce vor comuniştii acum?

MIHAI GHIMPU: Ce vor? Să rămână la putere. Vor ca Ghimpu să-şi dea demisia ca să-l voteze pe Voronin. Dar mama şi tata a murit, nu are cine da sfat.
XS
SM
MD
LG