Linkuri accesibilitate

Vlad Filat: Dialogul cu PCRM trebuie să fie unul firesc, nu forţat ori condiţionat


 Vlad Filat (PLDM)
Vlad Filat (PLDM)

Nerecunoscînd AIE şi punînd condiţii stranii, comuniştii agravează situaţia

VLAD FILAT: Urmeaza sa instituim in continuare organele de conducere a institutiilor statului pentru a le face sa fie in serviciul cetatenilor, dar nu la cheremul unui partid sau altul. Este o situatie dificila dar asta nu inseamna ca e si fara solutie. Urmeaza sa asteptam decizia Curtii Constitutionale dupa care va urma si decizia lui Voronin. El trebuie sa aleaga fie ramane in calitate de deputat, fie in calitate de presedinte in exercitiu. Insa si aici este o problema. Aflarea lui Voronin in functia de sef al statului este contestata de catre noi. Daca el va alege sa ramana in fotoliul prezidential are toate sansele sa ramana si fara mandatul de deputat dar si fara mandatul de presedinte in exercitiu. Asteptam ca aceste proceduri sa fie depasite si atunci vor urma alte decizii.

Valentina URSU: Perioada de timp ar fi pana in data de 14 septembrie…

VLAD FILAT:14 septembrie este termenul limita cand cei care sunt in incompatibilitate ar trebui sa se conformeze prevederilor legale. Deci vom putea cunoaste decizia lui Voronin. Daca el va decide sa ramana deputat in Parlament, atunci presedintele Legislativului urmeaza sa exercite atributiile sefului statului.

Valentina URSU:… si parlamentul anunta vacanta functiei …

VLAD FILAT:.. anuntam si stabilim interimatul functiei, ceea ce ar permite presedintelui parlamentului sa emita decretul de desemnare a candidatului pentru functia de premier, ca ulterior parlamentul prin majoritatea calificata pe care o are AIE sa aprobe componenta cabinetului de ministri si programul de guvernare.

Valentina URSU: Sa ne vorbiti si despre nevoia acestui dialog dintre majoritate si minoritate. Cand si in ce conditii veti discuta cu deputatii comunisti?

VLAD FILAT: Este cazul sa avem acest dialog. Insa el trebuie sa fie unul firesc si nu unul fortat si conditionat. Noi cele patru fractiuni parlamentare am luat o decizie asumata. Noi am constituit o alianta, o majoritate parlamentara . Am propus parlamentarilor comunisti sa demaram negocieri. Dansii nu recunosc aceasta alianta, pun conditii, care pentru mine par stranii . In asa fel nu fac decat sa agraveze situatia si sa tergiverseze inceputul acestui dialog. Dar, repet dialogul este necesar si el trebuie initiat. Noi si in continuare suntem deschisi pentru a incepe acest dialog.
XS
SM
MD
LG