Linkuri accesibilitate

Marian Lupu: PCRM nu poate să se dezbare de obiceiul de a negocia de pe poziţii de forţă


Marian Lupu (PDM)

Provocînd alegeri anticipate, comuniştii vor fi răspunzători de deteriorarea situaţiei politice şi economice

MARIAN LUPU: Pot sa vorbesc in numele PDM care a declarat cu mai multe ocazii, si formatiunea ramane pe aceeasi pozitie, ca alegeri anticipate nu sunt bune pentru tara. Ele nu vor face decat sa aprofundeze situatia de criza economica si criza in sectorul social. Pentru ca este o situatie care incepe sa se manifeste tot mai profund. Daca o alta formatiune politica, in acest caz, vorbim de PCRM, a adoptat o decizie care se axeaza pe tot ce tine de actiuni, tactici si strategii in aceasta activitate politica sa se ajunga la alegeri anticipate, va fi o decizie a lor, una responsabila, una asumata si respectiv, in acest sens, electoratul, societatea isi va exprima punctual sau de vedere, ce gandeste despre cei care au generat si au adus din nou tara la alegeri anticipate. Dar, este prea devreme sa vorbim pentru ca nu se produce un dialog politic.

VALENTINA URSU: De ce nu are loc acest dialog politic despre care se vorbeste ca e atat de necesar si important intre Alianta pentru Integrare Europeana si Partidul Comunistilor?

MARIAN LUPU: Noi cei care am constituit Alianta, am invitat de o maniera transparenta, oficiala sa ne asezam la masa de tratative. Drept raspuns a venit o pozitie foarte dura din partea PCRM , as zice chiar o pozitie de forta, care denota o abordare pe pas de inegalitate: daca se recunoaste coalitia sau nu, comunistii nu doresc sa discute cu coalitia, ci mai degraba dorinta lor de a discuta mai deghizat, mai particular cu unele formatiuni din aceasta coalitie. In opinia mea, aceasta nu este o cale constructiva si nu este deloc o cale care ar genera o ambianta normala de dialog politic.

VALENTINA URSU: Si totusi insist sa aflu, cand ar putea incepe acest dialog dintre puterea liberal-democrata si opozitia comunista?

MARIAN LUPU: Este greu de spus. Noi, cei din fractiunea PDM am fost primii, dupa 29 iulie, care imediat am spus ca trebuie toti impreuna sa discutam. Toata lumea a cazut de acord dar vad ca lucrurile nu se misca. Vom insista si in continuare. Fiindca timpul trece si este in defavoarea situatiei politice si social-economica din tara.

VALENTINA URSU: Domnule Marian Lupu, in calitate si de fost presedinte al Legislativului, cum explicati faptul ca mai multe institutii ale statului ignora organul suprem in tara,care este Parlamentul?

MARIAN LUPU: Bine, daca aveti in vedere asigurarea transmisiunii in direct a sedintei din plenul Parlamentului de astazi, ne-am convins ca acest lucru nu se intampla. Cred ca este o situatie care denota nedorinta PCRM sa predea de o maniera democratica puterea. Probabil, este un element puternic psihologic. Poate este inca un element care demonstreaza dorinta lor sa discute cu toti ceilalti de pe pozitia de forta. Dupa opt ani de zile de aflare la putere intr-un context pe care il numim verticala puterii de stat care a depasit net prevederile constitutionale si multe prevederi ale actualei legislatii, probabil ca este aceasta nedorinta din partea PCRM de a se conforma procedurilor legale asa cum trebuie sa fie intr-un stat democratic. Daca se continua cu un asemenea comportament mai departe riscul este ca situatia politica devine si mai tensionata. Si daca acest comportament nu se schimba cu certitudine ca ajungem la alegeri anticipate si atunci PCRM se va face responsabil de aceste alegeri anticipate.
XS
SM
MD
LG