Linkuri accesibilitate

Evaluarea stării monumentelor şi cimitirelor militare legate de al doilea război mondial


Proiect iniţiat de Asociaţiai Naţională a Tinerilor Istorici din Moldova şi de Moldova-Institut-Leipzig

Un grup de istorici din R.Moldova şi România îşi propun să afle cât mai multe despre situaţia monumentelor, cimitirilor şi a muzeelor ce fac trimitere la cel de-al doilea război mondial. De asemenea, vor să ştie în ce stare se afla şi plăcuţele cu inscripţiile în memoria soldaţilor români precum şi a victimelor Holocaustului. Aceste acţiuni fac parte dintr-un nou proiect german al Asociaţiei Naţionale a Tinerilor Istorici din Moldova şi Moldova-Institut-Leipzig.

Unul dintre autorii proiectului, istoricul Sergiu Musteaţă susţine că doar Complexul Memorial „Eternitatea” de la Chişinău şi memorialul "Capul de pod Şerpeni” se află într-o stare excepţională, fiind interesul vădit al Partidului Comuniştilor de a le proteja. În alte cazuri, însă, comuniştii au altă atitudine, cum ar fi de exemplu, Memorialul de la Leuşeni. Sergiu Musteaţă: „Acel Memorial care reflectă într-un fel memoria luptelor care s-au dat pe linia Prutului este un moment foarte important. Redirecţionarea tancului spre Prut. A fost schimbată direcţia. De ce anume spre România, probabil este simplu de explicat reieşiind din poziţia oficială a Partidului Comuniştilor faţă de România. În contextul protecţiei patrimoniului cultural-istoric aceasta este o distorsionare pentru că monumentele trebuie păstrate aşa cum au fost ele şi trebuie cinstite”.

Grupul de experţi constată că plăci comemorative de metal cu numele celor căzuţi în cel de-al doilea război mondial au dispărut din cimitire iar restabilirea lor nici nu se încearcă de către administraţiile raioanelor. Sergiu Musteaţă: „Puţini primari au depus efort să le restabilească.Unii primari, cu ajutorul unor businessmani locali sau oameni de bună credinţă, au reuşit să reconstituie aceste plăci comemorative, dar în majoritatea satelor , au rămas monumentele pleş”.

Rezultatele proiectului vor fi publicate pe un DVD, în limbilile română şi germană iar ulterior va fi dustribuit în Germania, România şi R.Moldova.
L-am întrebat pe Sergiu Musteaţă, cine vor fi beneficiarii acestui DVD: „Şi autorităţile. În primul rând vor ajunge în şcoli, la biblioteci, instituţiile care se ocupă de cercetare şi de asemenea la autorităţi cum ar fi Ministerul Culturii, departamente de cultură din raioane care ar trebui să monitorizeze acestă parte a patrimoniului istoric”.

Expertul Vasile Dumbravă explică de ce a fost nevoie de un asemenea proiect moldo-româno-german: „Ţinând cont de relaţiile dintre România şi R.Moldova, formarea identităţii, problemele politice care apar, diverse opinii ce se referă la trecutul istoric, monumentele care sunt îngrijite sau nu, unele monumente care sunt trecute sub tăcere, ne-am gândit că ar fi bine să prezentăm situaţia...ce s-a schimbat. S-a schimbat ceva sau nu. Cum privesc sătenii, cum este reflectată situaţia în presă., dacă mai au o importanţă simbolică sau politică”.

Referindu-se la cel de-al doilea război mondial, istoricul Ion Caşu a vorbit despre situaţia veterenilor din Armata Română, care, au fost trataţi mult timp cu indiferenţă de către guvernanţi: „Veteranii care au luptat de o parte şi de alta a frontului sunt trataţi egal în orice stat european pentru că nu este vina lor că cineva a fost recrutat în Armata Roşie, cineva în Armata Română. Statul actual trebuie să abordeze această problemă cu echitate pentru că este vorba şi într-un caz şi în altul de soarta unor oameni”.

Istorici moldoveni susţin că interesul faţă de cel de-al doilea război mondial a crescut semnificativ în ultimii 8 ani, acesta fiind legat de transformările politice şi culturale din interiorul statelor europene.
XS
SM
MD
LG