Linkuri accesibilitate

"Apusul în mîini creştine"


Instrumentalizarea creştinismului în propaganda electorală a unor partide xenofobe din Austrria şi Germania

Partidul aşa-zis Liberal-Democrat din Austria (FPÖ) a descoperit creştinismul ca instrument de propagandă. Un slogan al partidului, creat de populistul Jörg Haider, mort anul trecut în urma unui accident, a stîrnit contrareacţii din partea bisericii catolice. Pentru a-şi masca resentimentele xenofobe, naţionaliştii populişti austrieci au inventat sloganul: „Abendland in Christenhand!“ (ceea ce în traducere înseamnă: Apusul în mîini creştine).

Faptul că naţionalismul nu prea se potriveşte cu doctrina creştină, nu-i interesează pe cei care, de fapt, nu urmăresc nimic altceva decît să-şi pună în aplicare prejudecăţile, să găsească adepţi şi sprijinitori.

Sloganul extremiştilor austrieci, citat mai sus, a fost preluat de curînd (într-o formă uşor modificată) şi de o formaţiune germană: Partidul Naţional-Democrat din Germania (NPD). Acest partid a reuşit duminică să obţină din nou voturi suficiente pentru a intra în parlamentul regional din landul estic Saxonia.

Direcţia de bătaie a NPD-ului vizează - asemenea partidului austriac, FPÖ - populaţia de religie musulmană. Pentru NPD-ul frontul adversarilor este ceva mai larg, cuprinzînd nu numai musulmani, ci şi creştini. NPD-ul îi are în vizor mai ales pe cetăţenii polonezi care sunt descrişi ca nişte invadatori care ar ocupa abuziv locurile de muncă ale germanilor.

Avînd în vedere instrumentalizarea unor concepte religioase în lupta electorală a NPD-ului, episcopatul catolic din Germania a dat publicităţii o replică tăioasă, reliefînd incompatibilitatea naţionalismului cu doctrina creştină. Singura linie după care ne ghidăm, se spune în această replică, este iubirea aproapelui.

În tradiţia extremismului naţionalist austro-german religia juca în trecut mai degrabă un rol secundar. În perioada dictaturii naziste, mai ales clerul romano-catolic era supus prigoanei. Asta din cauza universalismului bisericii romane şi a respingerii tuturor formelor de naţionalism.

În estul Europei, unde există alte tradiţii religioase, s-a realizat uneori o strînsă convergenţă între naţionalismul militant şi ortodoxie. Una din tezele ideologului legionar Nae Ionescu, de pildă, viza tocmai această pretinsă compatibilitate atunci cînd susţinea că numai acela poate fi un român adevărat care este şi ortodox.
XS
SM
MD
LG