Linkuri accesibilitate

Trenul cu surprize


Ce ascund nişele din cupeurile pline de chiştoace şi cutii de bere?

O ştire recentă: “poliţia a depistat la o însoţitoare de vagon a trenului de pasageri Chişinău- Moscova 1 kg de substanţe narcotice ascunse în borcane cu grăsime”. Ştirea cu pricina ar putea fi considerată de-a dreptul banală dacă ne amintim de cele 200 de kg de heroină găsite anul trecut într-un microbuz sau de hectarele plantate cu cînepă descoperite deunăzi. Păi, merită atenţie în acest context un singur kilogram de cînepă pitit de însoţitoarea de vagon? Merită, pentru că în cazul dat nu cantitatea drogurilor contează, ci an alt amănunt, foarte important.

Nu este prima oară că însoţitorii de vagon ai trenului de pasageri Chişinău-Moscova sînt prinşi cu mîţa-n sac. Eu unul am citit în ultima vreme cel puţin 4 ştiri despre însoţitorii de vagoane ai trenului Chişinău-Moscova care erau prinşi cu marfă de contrabandă. Avem, prin urmare, motive să presupunem că trenul de pe această rută e unul cu surprize. Şi, în mod firesc, te întrebi dacă nu cumva mai există şi alte surprize. Căci nu e ciudat oare faptul că infracţiunile sînt comise chiar de cei care trebuie să le contracareze?

Am călătorit acum doi ani cu trenul Chişinău-Moscova. Mărturisesc că m-a decepţionat murdăria din vagon. Preşuri murdare. Cutii de bere şi chiştoace lăsate în cupeuri. În veceu aceeaşi murdărie plus un miros pestilenţial. Nişte gastarbeiteri din cupeul alăturat au băut, au fumat şi au zbierat o jumătate de noapte. Însoţitorul de vagon era însă ca şi inexistent. La întoarcere, am văzut că nişa de sus a cupeului nostru era ticsită cu nişte genţi pîntecoase. Însoţitorul ne-a spus că sînt genţile lui şi să nu le atingem. Am aflat pe durata călătoriei că şi în alt cupeu nişa de sus era plină cu genţi de-ale însoţitorului de vagon. Cineva a presupus că sînt genţile pe care gastarbeiterii le trimit rudelor rămase în Moldova. Aceeaşi murdărie. Coborînd din acel tren, mi-am zis că nu voi mai urca în el cel puţin un deceniu…
XS
SM
MD
LG