Linkuri accesibilitate

"Lovitura ne-a fost dată de Rusia bolşevică pe baza pactului Ribbentrop-Molotov”


Premierii Donald Tusk şi Vladimir Putin la Gdansk

Preşedintele Lech Kaczynski cu ocazia aniversării declanşării celui de al doilea război mondial

În Polonia se marchează împlinirea a 70 de ani de la începutul celui de-al doilea război mondial. Cermoniile au început pe coasta Mării Baltice în zori, la ora când în urmă cu şapte decenii o navă germană de război a deschis focul asupra unui avanpost militar poloneze. În discursul său, premierul polon Donald Tusk a spus că este important să ne amintim cine a început războiul, cine au fost victimele şi care a fost agresorul.

La ceremoniile din Polonia iau parte şefi de guvern din 20 ţări, inclusiv premierul rus Vladimir Putin şi cancelarul Germaniei Angela Merkel. În cuvântarea sa rostită în oraşul Gdansk, doamna Merkel a spus că invadarea Poloniei în septembrie 1939 de către trupele germane a deschis cel mai tragic capitol din istoria Europei. Angela Merkel a lăudat însă evoluţia postbelică a Europei, care s-a transformat dintr-un continent al terorii şi violenţei într-unul al libertăţii şi păcii. „Faptul că acest lucru a fost posibil este nici mai mult nici mai puţin decât o minune”, a mai spus Merkel.

Ceremoniile din Polonia sunt umbrite într-o măsură de disputele privind rolul jucat de sovietici în declanşarea războiului. La două săptămâni după ce germanii au atacat Polonia de la vest, nord şi sud, sovieticii au invadat estul ţării, anexîndu-l.

În cuvântarea sa de astăzi, preşedintele polonez Lech Kaczynski a calificat drept „un cuţit înfipt în spate” acordul germano-sovietic care a dus la împărţirea Poloniei. „Lovitura ne-a fost dată de Rusia bolşevică, pe baza pactului Ribbentrop-Molotov”, a spus astăzi preşedintele Poloniei.

Invitat la ceremoniile din Polonia, premierul Rusiei Vladimir Putin a încercat astăzi să apere amintirea sacrificiilor făcute de sovietici, fără să-şi supere prea mult gazdele. Vorbind la o conferinţă de presă înaintea ceremoniilor oficiale, în compania omologului său polonez, Putin a spus că a venit ca să cinstească memoria celor căzuţi în război, curajul şi eroismul poporului polonez în lupta sa împotriva nazismului. Putin a adăugat însă că va fi nevoie să se vorbească şi despre o evaluare obiectivă a istoriei şi a respins categoric ideea că de vină pentru izbucnirea războiului a fost numai pactul germano-sovietic.
XS
SM
MD
LG