Linkuri accesibilitate

Polonia aniversează 70 de ani de la declanșarea celui de-al doilea război mondial


Soldați germani înlătură o barieră la frontiera cu Polonia, la 1 septembrie 1939
Polonia marchează mâine 70 de ani de la începutul celui de-al doilea război mondial. La manifestările oficiale la Gdansk urmează să participe între alţii premierul rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel. Putin planifică un discurs menit să îmbunătăţească relaţiile dintre Rusia şi Polonia şi să aplaneze o dispută îndelungată care întreţine şi astăzi o stare de suspiciune între cele două ţări.

Ziua în care se consideră că a început cel de-al doilea război mondial este 1 septembrie 1939, când trupele Germaniei naziste au invadat Polonia din nord, sud şi vest sub pretextul că ţara vecină ar fi atacat prima o staţie radio din Germania, în ceea ce astăzi este oraşul polonez Gliwice.

Cu trei săptămâni mai târziu, în conformitate cu protocolul adiţional secret al pactului Ribbentrop-Molotov, trupele sovietice au invadat şi ocupat estul Poloniei.

"Provocarea de la Giliwice pregătită cu o zi înainte de începutul celui de-al doilea război mondial a avut menirea să arate Angliei şi Franţei că Polonia a fost agresorul – iar în acest caz Franţa n-ar fi avut motive să vină în ajutorul Poloniei, explică istoricul polonez Andrzej Jarczewski. Acordurile Poloniei cu Franţa şi Marea Britanie prevedeau că ultimele aveau obligaţia, în cazul unei agresiuni germane, să ia măsuri de răspuns în două sau trei zile şi să înceapă un front complet în 15 zile.

Astăzi, cu 70 de ani mai târziu, afirmaţiile naziştilor cum că Polonia a început războiul nu mai sunt luate în serios de nimeni. Dar continuă dezbaterea în jurul pactului Ribbentrop-Molotov şi a hărţilor secrete care arată cum au convenit Germania nazistă şi Uniunea Sovietică să-şi împartă Europa de Est.

În Rusia, mulţi cred şi astăzi în afirmaţia propagandei sovietice cum că trupele sovietice au intrat în Polonia pentru a o ajuta împotriva invaziei naziste, nu că a existat un plan prealabil sovieto-nazist. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev i-a criticat chiar luna aceasta pe cei despre care a spus că încearcă să prezinte războiul ca pe „un fel confruntare între sisteme totalitare”.

Vorbind în Israel pe 18 august, Medvedev a sugerat că cei care au o viziune diferită de cea a Kremlinului asupra războiului sunt revizionişti asemănători celor care neagă existenţa Holocaustului. Medvedev a spus că istoria reală nu trebuie folosită de dragul scenariilor politice. „Nu putem privi liniştiţi cum o ţară sau alta pun la îndoială rolul Uniunii Sovietice în înfrângerea nazismului sau pun la îndoială ororile Holocaustului”, a spus Medvedev.

Anume în contextul acestor dispute istorice, premierul polonez Donald Tusk l-a invitat pe cel rus, Vladimir Putin, pe cancelarul Germaniei, Angela Merkel şi alţii mâine la Gdansk. Putin a acceptat invitaţia şi scrie într-un articol publicat în ziarul polonez "Gazeta Wyborcza" că liderii de astăzi au obligaţia să „înlăture povara neîncrederii şi prejudecăţile rămase din trecut în relaţiile polono-ruse”. Mai mult decât atât, Putin condamnă pactul Ribbentrop-Molotov pe care-l descrie ca „imoral” şi, de asemenea, recunoaşte rolul Armatei Roşii în masacrarea a aproximativ 22 de mii de ofiţeri polonezi în 1940 în pădurea Katin.

Dar el nu se opreşte aici. Putin scrie că, odată ce Franţa, Marea Britanie şi alte ţări semnaseră cu Germania în 1938 acordurile de la Muenchen, distrugînd speranţa într-un front anti-nazist comun, Uniunea Sovietică a fost nevoită să procedeze la fel, semnînd pactul Ribbentrop-Molotov aflat în centrul disputelor de astăzi. Însă, este timpul să se „dea pagina şi să se scrie una nouă”.

Rămâne de văzut dacă prin discursul de mâine premierul rus va ajuta la îmbunătăţirea relaţiilor cu Polonia.

In ce o priveşte pe Angela Merkel, ea a spus într-un discurs radiofonic că la ceremonia de la Gdansk vor fi comemorate atât suferinţele de care Germania s-a făcut vinovată chiar de la începutul războiului, cât şi „recunoştinţa şi încrederea” din timpul reconcilierii postbelice.
XS
SM
MD
LG