Linkuri accesibilitate

„Nu au altă cale decît transferul puterii pe cale pașnică”


Opinia Președintelui Parlamentului, Mihai Ghimpu

Se va produce oare transferul de putere pe cale pasnica in conditiile in care cineva ar putea avea ispita unei stari de urgenta, daca e sa ne luam dupa stiri de presa? Aceasta a fost intrebarea pe care i-am adresat-o acum o ora presedintelui parlamentului Mihai Ghimpu.

Mihai Ghimpu: Oricum nu au alta cale decit transferul puterii pe cale pasnica. Nu poate sa fie o negociere intre noi. Este decizia electoratului si ei trebuie sa se supuna asa cum in 2001 am procedat noi desi am fost frapati de decizia electoratului care a adus in mod democratic comunistii la putere. Atunci « am inghitit » si am aceptat acest lucru. La fel trebuie sa inteleaga si ei acum ca aceasta inseamna democratia, aceasta inseamna ca astfel a decis puterea suprema, maria sa electoratul.

Vasile Botnaru: Adversarii dumneavoastra incearca sa va portretizeze in continuare ca pe un adept al unionismului, ca un posibil promotor al intrarii imediate in NATO. Aveti de gind sa combateti aceste imagini ?

Mihai Ghimpu: Nu am de gind. Ei de 20 de ani vorbesc daor minciuni. Intr-un stat de drept si democratic fiecare cetatean are dreptul la propria optiune. Nimeni nu neaga ca in programul Partidului Liberal noi am pledat pentru integrare europeana, integrarea euroatlantica. Nu vrem. Acum cel mai important este sa lasam la o parte toate ecestea si sa ne ocupam de lichidarea saraciei, fiindca daca nu are loc transferul puterii cit mai repede, atunci cu atit mai mult ne adincim in criza aceasta care ne va duce la lipsa de pensii si salarii.

In rindul al doilea, trebuie sa incercam sa gasim solutia pentru a avea economie. Un stat nu poate sa se dezvolte, sa existe daca nu are economie. Nu poti trai toata viata pe imprumuturi. Asa ca avem aceste probleme social-economice. Si apoi incetul cu incetul o sa vedem, timpul o sa ne arate. Daca trebuie sa fim in NATO, atunci vom fi in NATO. Nimeni nu poate opri dorinta alegatorului. Astazi alegatorul are o optiune, miine el poate avea alta. Acum avem optiunea de integrare europeana la cota de 70 procente. Optiunea de integrare in NATO este mai modesta. Miine lucrurile se pot schimba. Este important ca noi, acei care sintem la putere, sa informam corect cetateanul si el sa poata sa ia singur decizii in probleme-cheie ce tin de viata lui, de statul din care face parte.

Vasile Botnaru: Vineri, dupa sedinta parlamentului, ati declarat ca prerogativa de a forma cabinetul de ministri, de a inainta candidatul pentru functia de prim-ministru ii va apartine PLDM. Va fi format un guvern dupa un algoritm anume ?

Mihai Ghimpu: Ne place sau nu ne place, aceasta este situatia. Noi, Alianta pentru Integrare Europeana, ne-am asumat impreuna responsabilitatea pentru guvernare si asa va fi. Da, vor fi ministri din partea PL, PLD, PD si AMN. Da, desigur.

Vasile Botnaru: Exista « specializari » intre partide, de exemplu cine se va ocupa de Externe, cine de Interne, de exemplu ?

Mihai Ghimpu
: Nu, noi nu am ajuns la aceasta, nu am discutat deocamdata. Urmeaza sa hotarim, dar nu vad aici o problema. Asa cum ne-am inteles referitor la functiile principale cred ca asa vom gasi intelelgerea si in alte probleme. Niciunul dintre noi nu poate sa realizeze ceea ce dorim fiecare aparte, doar impreuna putem sa facem fata. Si asta o intelegem fiecare dintre noi.

Vasile Botnaru: Au trecut citeva zile, s-au mai calmat spiritele. Ati incercat sa vorbiti altfel cu comunistii acum, cind au de rezolvat dilema lor pe cale juridica ?

Mihai Ghimpu: Nu am incercat pentru ca noi le-am transmis invitatia din parta Aliantei pentru Integrare Europeana. Si ei, in loc sa dea raspuns – da sau nu, au venit cu initiativa lor ca ei doresc sa se intilneasca cu fiecare partid in parte. Aceasta nu se va intimpla, noi raminem pe aceleasi pozitii. Vor sau nu vor, au 48 de mandate, au obtinut primul loc dintre partide, dar democratia inseamna majoritate. Majoritatea s-a format din patru partide si ei trebuie sa se conformeze. Cu atit mai mult ca la ziua de azi niciunul din partidele componente ale aliantei nu au primit invitatii de la ei, doar se speculeaza cu aceasta. Ei sint in deruta, nu stiu ce sa faca, nu se pot impaca cu gindul ca, iata, ca a venit ziua cind trebuie sa se desparta de puterea absoluta pe care au detinut-o. Oricum, sint doua cai – una este calea dialogului, daca nu o accepta atunci noi vom merge pe calea legala.

Vasile Botnaru: Atmosfera in societate depinde foarte mult de mass-media. Televiziunea, cea publica, a boicotat sedinta de vineri, cel putin nu a gasit posibilitati tehnice pentru a transmite in direct sedinta. Cum se va rezolva in continuare problema aceasta ?

Mihai Ghimpu: O sa vedem. Este cunoscut faptul ca noi am votat la prima sedinta si ei sint obligati sa procedeze in conformitate cu votul Parlamentului. Toate acestea demonstreaza ca se cere o reforma, altfel daca lasam lucrurile asa cum sint, ei vor continua sa ii manipuleze pe oameni, sa ascunda adevarul si sa promoveze ideologia comunistilor si minciuna, adica ceea ce vrea Voronin. Eu cred ca trebuie sa punem punct acestei politici; daca acei de la televiziune nu inteleg acest lucru – ca misiunea lor este sa informeze oamenii, sa nu ia partea nici a unui partid.










XS
SM
MD
LG