Linkuri accesibilitate

Am vorbit recent cu un pensionar care o duce greu, dar şi care mai are o speranţă. Omul mai aşteaptă încă dividendele pe care trebuie să i le dea un Fond de Investiţii în schimbul bonurilor patrimoniale.

Mărturisesc că optimismul acestui pensionar m-a şocat. Să cedezi bonurile unui fond în îndepărtatul an 1994, să primeşti de la acesta numai 23 de lei în 15 ani şi, cu toate acestea, să mai aştepţi dividende în 2009 e o tragicomedie nemaipomenită. Aşteptarea pensionarului pare de-a dreptul ridicolă în condiţiile în care majoritatea celor care şi-au dus, în anii ’90, bonurile la Fonduri sau resemnat şi sînt convinşi că au fost păcăliţi.

Povestea Fondurilor de Investiţii autohtone, care în anii ’90 au alimentat speranţe populaţiei debusolate, mai rămîne şi astăzi o enigmă. Anii care s-au scurs de la începutul privatizării contra bonurilor au întărit convingerea multor cetăţeni că la mijloc a fost o cacealma ordinară. Există însă şi părerea că altfel privatizarea necesară nu putea fi făcută, că fondurile erau bine intenţionate, doar că socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu cea din tîrg. Unii susţin chiar că populaţiei nici nu i se cuveneau prea mulţi bani.

Simptomatic mi se pare faptul că toţi aceşti ani guvernanţii autohtoni nu prea s-au obosit să pună în lumină şi să verifice activitatea acestor fonduri misterioase. Nimeni dintre conducătorii de pînă acum nu ne-a explicat ce au fost, în fapt, aceste fonduri, ce s-a întîmplat cu bonurile oamenilor, ce s-a privtizat cu ele, cît de legală şi de inevitabilă a fost această privatizare. Nimeni nu ne-a explicat dacă e normal sau nu să primeşti în schimbul bonurilor tale numai 23 de lei în 15 ani.

De ce să facă guvernanţii asta? Pentru că fondurile mai mult au alimentat suspiciuni în loc să prezinte dovezi lămuritoare. De aceea, “verdictul” autorităţilor ocrotitoare şi corecte în această problemă ar fi spulberat incertitudinea oamenilor. Dar se vede că autorităţile au preocupări mai importante.

Acum pe scena politicii autohtone a apărut o nouă clasă, care iarăşi vrea să integreze Moldova în Europa, care priveşte în viitor. E minunat, fireşte, să-ţi plănuieşti viitorul, numai că mai există nişte experienţe ale trecutului care ridică serioase semne de întrebare. Pensionarului sus-pomenit îi va fi greu să păşească în viitor, dacă va tot aştepta zadarnic dividendele trecutului…
XS
SM
MD
LG