Linkuri accesibilitate

Presa bucureșteană despre victoria tactică a fostei opoziții moldovene


Ziarele de astazi si de peste weekend recupereaza detaliile sedintei de vineri din Parlamentul de la Chisinau si prezinta reactiile din presa rusa.

Formula “o revolutie de catifea anticomunista”, lansata de publicatia Kommersant, face inconjurul presei romanesti. Ziua noteaza de asemenea ca propunerea lui Mihai Ghimpu la conducerea Parlamentului a reprezentat deznodamantul unei crizei provocate in interiorul Aliantei pentru Integrare Europeana de pretentia lui Marian Lupu de a fi nominalizat candidat atat pentru parlament, cat si pentru presedintia tarii.

In Adevarul se aminteste despre intentia comunistilor, in numele carora a facut o declaratie deputatul Vladimir Ţurcan, de a contesta la Curtea Constitutionala legalitate sedintei in care a fost ales Mihai Ghimpu. Daca se va intampla acest lucru, atunci Ghimpu va deveni presedinte interimar al Republciii Moldova numai in cazul in care Curtea stabileste ca sedinta a fost legala, arata cotidianul Adevarul, care avanseaza si un alt scenariu: presiunea strazii. Partidele care formeaza Alianta pentru Integrare Europeana ar putea scoate in strada suporteri in ziua votului pentru presedintie. “Sub amenintarea de rafuiala fizica a membrilor partidului comunist, vor incerca sa forteze candidatura AIE pentru functia suprema in stat” – presupune expertul rus Zurab Todua, de la Institutul de Politica si religie din Moscova, citat in Adevarul.

Verdictul expertilor rusi citati de RIA NOVOSTI si preluati de NewsIn este prezent in paginile ziarului Cotidianul, unde se arata ca alegerea lui Mihai Ghimpu ca presedinte al parlamentului din Chisinau este o victorie tactica a aliantei, dar nu va duce la depasirea crizei politice. Totusi, perspectiva alegerilor anticipate de anul viitor se inscrie acum sub auspicii mult mai bune – arata Romania libera, care publica o sinteza a presei rusesti pe aceasta tema. Dupa schimbarea conducerii la principalele institutii aflate in subordinea Parlamentului – si procurorul general, sefii Curtii de Conturi si respectiv Agentiei pentru Protectia Concurentei, ai posturilor nationale de radio si televiziune – Alianta pentru Integrare Europeana poate merge linistita la urne, in cazul in care alegerea presedintelui statului va esua in septembrie.

XS
SM
MD
LG