Linkuri accesibilitate

Biserica Rusă ca soft-power la dispoziţia Kremlinului


Pentru Moldova forţa acestui soft-power rusesc reprezintă un pericol înzecit faţă de Ucraina

Confruntărilor politice din Moldova, foarte acute, din această vară, care au deschis posibilitatea unui transfer de putere către o coaliţie a partidelor democratice, li se adaugă o altă sursă de tensiune, şi anume: factorul religios. De fapt el a existat mereu, mai latent sau mai făţiş. Chiar existenţă a două mitropolii ortodoxe în Republica Moldova, dintre care una ţine de Patriarhia rusă, iar cealaltă de Patriarhia română, exprimă simbolic destinul acestui pământ. Moldova a rămas şi după independenţa proclamată în august 1991 un teritoriu disputat între tendinţele coloniale ale Moscovei şi fireasca aspiraţie de libertate şi comuniune etno-lingvistică şi culturală pe care statul moldovean o împărtăşeşte cu România. Iar întrucât România este parte a Occidentului instituţionalizat, putem extinde această dispută şi la nivel geopolitic, între Est şi Vest.

Clerul ortodox a fost mereu activ pe plan politic în Moldova, în pofida faptului că, oficial, biserica este despărţită de stat. Mitropolitul Vladimir, al Moldovei, şi-a dat girul PCRM, fără a se sinchisi că este vorba de un partid comunist nereformat, care nu şi-a schimbat denumirea, nu şi-a revizuit viziunea asupra trecutului. Nu vorbim, aici, doar de ispita preoţilor ortodocşi de a profita de pe urma unei relaţii strânse cu puterea.

Această colaborare entuziastă derivă din strategia Patriarhiei ruse, care a avut tot interesul să susţină într-o republică ex-sovietică forţe politice devotate Moscovei. Biserica ortodoxă nu poate fi privită separat de politica statului rus, ea reprezintă pentru Kremlin un instrument eficient de înfeudare a ţărilor din fosta URSS. Biserica Ortodoxă este varianta „soft-power”, cum se spune în engleză, adică puterea ideologiei şi a culturii, de care uzează Federaţia Rusă. Dacă avem memorie istorică – şi e necesar să o avem, popoarele mici sunt obligate să nu uite dacă vor să supravieţuiască! –, tot la „comuniunea ortodoxă” cu sârbii, românii, bulgarii şi grecii apela Imperiul ţarist spre a-şi justifica planurile expansioniste în Balcani. Metodele au rămas aceleaşi.

Recenta vizită la Kiev a patriarhului rus Kiril – un prelat abil, specializat în „tehnici de învăluire” – ne-a oferit o demonstraţie convingătoare a ofensivei geopolitice ruseşti, purtată sub pretexte religioase. În Ucraina a fost înfiinţată încă în 1990 o patriarhie independentă de Moscova. Cu existenţa ei, aşa cum se ştie, Biserica rusă nu se poate nicidecum împăca. Patriarhul Kiril a făcut apel, în discursul său ţinut în capitala Ucrainei, la „unitatea spirituală” a celor două popoare slave sub arcada ortodoxiei. E o plasă de cuvinte, pe care biserica autocefală de la Kiev o desluşeşte foarte bine, ca şi autorităţile laice de altfel. Ce mare preţ pune Rusia pe această pretinsă unitate spirituală s-a văzut foarte limpede la puţin timp după vizita patriarhului rus, când preşedintele Medvedev, printr-o scrisoare copios comentată, a reproşat omologului său ucrainean politica „anti-rusă”, adică dorinţa Ucrainei de integrare euroatlantică.

Pentru Moldova, ţară mică şi multiplu vulnerabilă, forţa acestui soft-power rusesc, drapat în straie preoţeşti, reprezintă un pericol înzecit. Nu acuzăm, fireşte, libertatea de conştiinţă religioasă a cetăţenilor moldoveni, ci calitatea de armă geopolitică a Bisericii Ortodoxe. Această nouă şi subtilă înfeudare pro-rusă poate fi contracarată doar prin ancorarea cât mai grabnică a Republicii Moldova în spaţiul civilizaţiei occidentale.
  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG