Linkuri accesibilitate

Georgia și CSI


Georgia a încheiat oficial săptămâna trecută procesul de retragere din CSI iar Dan Alexe îi dedică acestui eveniment ediţia de astăzi a dicţionarului european.

Comunitatea Statelor Independente – Содружество Независисимых Государств - a fost de la bun inceput o inventie a consilierilor lui Ieltin, care voiau sa repare pe cat se putea eroarea acestuia, din decembrie 1991, cand, in urma rivalitatii sale totale cu Gorbaciov, Ieltin a anuntat brusc moartea URSS-ului si crearea unei “Uniuni Slave” intre Rusia, Ucraina si Bielorusia. Celelalte republici sovietice ne-slave au fost atunci luate cu totul prin surprindere. Initiativa lui Ieltin a insemnat atunci moartea definitiva a URSS-ului. Gorbaciov s-a trezit brusc presedintele unei structuri care nu mai exista.

In fata dezastrului destramarii URSS-ului, s-a propus de indata crearea acestei Comunitati a Statelor Independente – Содружество Независисимых Государств. Cele 3 state baltice, insa, Letonia, Estonia si Lituania, au refuzat de la inceput sa participe. La fel, a refuzat presedintele nationalist geaorgian de atunci, Zviad Gamsahurdia. Georgia a fost insa fortata sa adere la CSI (СНГ) dupa rasturnarea lui Gamsahurdia si venirea la putere a fostului sef al KGB-ului georgian – si fost sef al diplomatiei sovietice- Eduard Sevardnadze.

In practica, CSI nu a servit niciodata la niciun fel de initiativa concreta, cu toate ca un timp au existat chiar si niste structuri militare СНГ. Singurul stat caruia i s-au acceptat fara discutie capriciile a fost Turkmenistanul dictatorului imprevizibil Saparmurad Niazov. Iesirea Georgiei din СНГ are insa o cu totul alta dimensiune. Georgia este o tara europeana, a carei importanta geopolitica, istorica si simbolica depaseste de departe, pentru Rusia, importanta gazului din Turkmenistan.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG