Linkuri accesibilitate

Partidele parlamentare au decis sa faca abstractie de propriile doctrine politice in favoarea interesului national


Serafim Urechean și Marian Lupu votează în noul Parlament
Serafim Urechean și Marian Lupu votează în noul Parlament
Parasind sala de sedinte a Parlamentului, deputatii comunisti nu s-au aratat grabiti sau prea ocupati pentru a face declaratii pentru presa. Printre acestia si presedintele Vladimir Voronin, care a iesit primul de la sedinta. Unii reprezentanti de varf ai PCRM au acceptat totusi sa dea pe scurt explicatii privitor la motivele care i-au dereminat sa ia o pauza pana pe 4 septembrie pentru a constitui fractiunea. Deputatul comunist, Mark Tkaciuk: „Noi am amanat data de constituire a fractiunii noastre pentru ca nu excludem ca ea va deveni mai numeroasa. Alte comentarii nu-s.”

Un alt lider al comunistilor, Vladimir Turcan sustine ca sedinta pe care au continuat-o deputatii din AIE ar contraveni legislatiei in vigoare si ca regulamentul parlamentului ii permite PCRM sa reflecteze timp de 10 zile asupra formarii fractiunii: „Ceea ce au facut dumnealor, au declarat despre formarea fractiunilor, acest lucru este normal, legal. Dar faptul ca nu au acceptat propunerea noastra ca sa fie anuntata o pauza pentru a forma fractiunea PCRM, este o incalcare grava, flagranta si a legii cu privire la regulament si evident ca a Constitutiei RM. De aceea eu nu stiu ce fac acolo domnii.” Vladimir Turcan a notat ca PCRM va contesta la Curtea Constitutionala legalitatea sedintei care a continuat dupa ce comunistii au parasit sala de sedinte.

In replica, deputati din Alianta pentru Integrare Europeana spun ca nimeni nu-i lipseste pe comunisti de dreptul sa-si formeze fractiunea, dar nici comunistii nu erau in drept sa incerce sa intrerupa sedinta de astazi a Parlamentului, de vreme ce orice sedinta a legislativului este legala si deliberativa atunci cind exista cvorum, adica o majoritate de deputati, ceea ce s-a si intimplat. Liderul PLDM, Vlad Filat: „Cine este deputatul Turcan ca sa faca asemenea declaratii. Au pretentii, au puncte de vedere vis-avis de legalitate sau ilegalitatea acestei sedinte, urmeaza s-o faca in procedura stabilita de legislatie, iar institutiile abilitate ale statului sa ia decizii in acest sens. Noi am declarat astazi constituirea majoritatii parlamentare in parlamentul R. Moldova. Avem majoritatea voturilor pentru a adopta decizii, pentru a alege organele de conducere ale parlamentului. R. Moldova este intr-o situatie foarte grea. Noi avem nevoie in regim de urgenta sa oferim tarii o guvernare care sa rezolve problemele. Comunistii nu fac decat sa tergiverseze aceasta procedura. Au luat o decizie care le apartine. Noi avem dreptul constitutional, legal sa ne continuam activitatea asa cum prevede legea.”

Liderii fractiunilor din AIE care au continuat sedinta parlamentului au facut declaratii de la tribuna centrala indemnandu-i, intre altele, pe deputatii PCRM sa nu impiedice transferul legal de putere catre noua majoritate. Presedintele PD, Marian Lupu a declarat ca interesul national merita compromisul tuturor formatiunilor parlamentare, invocind exemplul partidelor care au format AIE: „In actualele conditii de criza politica si socio-economica profunda, in aceasta situatie de dezbinare a societatii si de pericol iminent pentru statalitatea R. Moldova, partidele parlamentare au decis sa faca abstractie de propriile doctrine politice in favoarea interesului national. Pe acest motiv s-a anuntat din start ca AIE se va baza pe principii si valori comune – pace si echilibru in societate. Principii care corespund intru totul aspiratiilor fiecarui cetatean in parte si a tarii per ansamblu.”

Vicepresedintele PL, Dorin Chirtoaca a specificat obiectivele prioritare ale viitoarei guvernari, care va prelua o mostenire dificila a celor 8 ani de guvernare comunista: „Acum urmeaza sa asiguram suprematia legii, libertatea presei, independenta justitiei, procuraturii si celorlalte institutii ale statului, relatii stabile si constructive cu vecinii R. Moldova, dezvoltarea economica, o industrie performanta si o agricultura profitabila, protectie sociala si sanatate pentru toti, sanse si viitor tinerilor, precum si liniste batranilor, asigurarea reintegrarii R. Moldova si solutionarea definitiva a problemei transnistrene, libera circulatie in Europa si integrarea R. Moldova deplina in UE, prosperitate si bunastare pentru toti cetatenii R. Moldova.”

Liderul AMN, Serafim Urechean a declarat ca se mindreste cu faptul ca AIE a reusit sa readuca tara pe fagasul democratiei, dupa 8 ani de totalitarism si ca intreaga societate trebuie sa aiba incredere in viitoarea guvernare: „Trebuie sa-i asiguram si pe cei peste 700 de mii de cetateni care au votat PCRM, ca majoritatea parlamentara va respecta tuturor locuitorilor R. Moldova, indiferent de optiunile politice. Intr-adevar, politica se face prin alegeri si prin aliante. Iar intr-o societate democratica minoritatea accepta suprematia majoritatii, iar majoritatea respecta drepturile minoritatii”.

La finalul sedintei de azi a parlamentului, deputatii AIE au votat cu unanimitate de voturi pentru ca sedinta viitoare a legislativului sa fie transmisa in direct de postul public de televiziune Moldova1. Liderul PLDM, Vlad Filat: „Este un lucru important. Cetatenii R. Moldova sunt in drept sa vada, sa auda ceea ce se intampla in realitzate in parlamentul R. Moldova.”

Am incercat sa aflam de la administratia postului daca e dispusa sa transmita in direct urmatoarea sedinta a parlamentului programata pentru 2 septembrie. Directorul postului public Moldova1, Adela Railean: „Tehnic in aceasta clipa nu suntem gata pentru ca de astazi intram in reparatie generala a studioului numarul 2, pe de o parte. Pe de alta parte nu am vazut nici o lege in care sa se indice ca parlamentul poate modifica prin vot legile existente. Noi avem codul audiovizualului. Acolo nicaieri nu scrie ca poate fi modificata asa ad-hoc grila de emisie.”

Vom mentiona ca intr-un briefing sustinut la finele sedintei Parlamentului, liderii AIE au anuntat ca viitoarea candidatura a aliantei la functia de prim-ministru ii va apartine PLDM, iar cea de sef al statului – PD.
Previous Next

XS
SM
MD
LG