Linkuri accesibilitate

Arhiepiscopul Tomisului cercetat penal pentru mită și fals intelectual


Teodosie, arhiepiscopul Tomisului

O premieră în justiție: un înalt cleric în fața tribunalului

Pentru prima data in ultimii 20 de ani, un inalt prelat al Bisericii Ortodoxe Romane este cercetat penal. Sabina Fati cu detalii:

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie este astfel acuzat de luare de mită şi instigare la fals intelectual, dupa ce doi ziaristi de la Romania libera l-au filmat cu camera ascunsa si au publicat o ancheta care arată că inaltul prelat ar fi cerut bani si cadouri pentru a-l ajuta pe unul dintre reporteri sa se inscrie la Facultatea de Teologie, unde este decan, la sase luni dupa inceperea anului universitar. Acest episod scoate la iveala promiscuitatea morala a reprezentantilor clerului ortodox, in conditiile in care opt dintre episcopii romani au avut relatii de colaborare cu politia politica a regimului comunist. Intre ei si Arhiepiscopul Tomisului, care a fost primul prelat care s-a revoltat acum patru ani cind presedintele Romaniei a hotarit sa scoata din fondul de “interes national” dosarele preotilor din perioada comunista. Dupa aceea a recunoscut insa ca a semnat un angajament, insa dosarul sau contine si alte probe ale colaborationismului.

In ciuda moralitatii indoielnice a preotilor, care cer sume din ce in ce mai mari nu doar la nunti sau la botezuri, ci si la inmormintari, totusi romanii continua sa plaseze Biserica pe primul loc in topul increderii. Cazul arhiepiscopului Tomisului nu a produs inca nici un fel de reactii din partea Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane. Arhiepiscopul Teodosie a declarat insa ca "acceptă cercetarea cu demnitate şi, ştiindu-se nevinovat, are încredere în demersurile Justiţiei".

Potrivit canoanelor bisericesti, arhiepiscopul de Constanta are posibilitatea sa se retraga la manastire, dar decizia finala în ceea ce il priveste o poate lua doar Sinodul. Patriarhul roman Daniel urmeaza sa supuna cazul arhiepiscopului cercetat pentru mita si fals judecatii bisericesti, care are propriile institutii si propriile pedepse. Daca faptele de care este acuzat se vor adeveri, arihepiscopul Tomisului ar putea primi 12 ani de închisoare înainte de a se retrage la manastire ca simplu calugar.
XS
SM
MD
LG