Linkuri accesibilitate

Consumatori fără sărbători


Există şi consumatori pentru care sărbătorile din aceste zile au un gust amar. Mă refer la rău-platnicii cărora SA Apă-Canal le debranşează metodic conductele. Zice-se că locuitorii Chişinăului îi datorează sus-pomenitei Societăţi pe Acţiuni milioane de lei şi, cum criza a acutizat bolile cronice ale monopolistului, acesta a devenit brusc intransigent şi strîngător.

Mă gîndesc totuşi că Apă-Canal, care a răbdat atîta timp, putea să mai aştepte cîteva zile, şi să înceapă operaţinuea de debranşare după 31 august. Ar fi poate oportun să nu fie băgaţi toţi rău-platnicii în aceeaşi oală, să existe pedepse diferite pentru cei care nu vor ostentativ să plătească şi pentru cei care nu pot plăti, chiar dacă doresc cu tot dinadinsul. Dar se pare că doleanţa asta a mea ţine de domeniul fantasticului, mai cu seamă pe vreme de criză.

Totodată, Apă-Canal încearcă să mărească tariful la apă şi, după toate probabilităţile, va reuşi s-o facă. Aşa că nu trebuie să ne facem griji în ceea ce priveşte viitorul SA Apă-Canal. Ea va suprvieţui, fireşte. Mai puţin sigur sînt în privinţa altui lucru. În ultimele luni, în diferite cartiere ale Chişinăului, au tot crăpat ţevile uzate, mîncate de rugină, provocînd mini-inundaţii. E limpede că cu o asemenea ţevărie matusalemică vom fi mereu în pericol. Ea trebuie înlocuită indiscutabil cu una nouă. Are însă bani pentru aşa ceva Apă-Canal? Judecînd după aparenţe, nu are. Şi nu se ştie dacă îi va avea în curînd, în ciuda faptului că rău-platnicii sînt pedepsiţi acum. La fel de evident e însă şi faptul că şefii societăţii ar trebui să se gîndească zi şi noapte cum să găsească bani pentru înlocuirea ţevăriei ruginite. Iar aceşti bani nu vor fi adunaţi niciodată din penalizările rău-platnicilor şi majorarea tarifului. Ar mai trebui ceva…

XS
SM
MD
LG