Linkuri accesibilitate

Alianța pentru Integrare Europeană trebuie să fie o alianță transparentă


Igor Munteanu
Igor Munteanu

Interviu cu Igor Munteanu, directorul IDIS

Azi se convoacă în prima şedinţă noul Parlament, ales în urmă cu o lună. Speranţele sunt mari, mai ales cele ale simpatizanţilor Alianţei pentru integrare Europeană, însă e foarte puţin probabil ca astăzi să se ia vreo decizie importantă, cât priveşte alegerea unui nou preşedinte al Parlamentului cel puţin. Aşa cred liderii celor patru partide care formează Alianţa pentru Integrare Europeană, chiar dacă liderul PLDM, Vlad Filat, mai speră că formarea organelor de conducere ale noului Legislativ poate fi accelerată.
Încercând să alimenteze încrederea în forţa coaliţiei, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că nu e atât de important cînd va fi ales preşedintele Parlamentului, ci faptul că el oricum va fi ales, iar Alianţa va guverna într-un mod democratic, iar Serafim Urechean, liderul AMN a subliniat că azi e doar ziua constituirii Legislativului.
Întrebaţi dacă în interiorul coaliţiei au apărut fisuri din cauza partajării funcţiilor, liderul PLDM, Vlad Filat a negat, declarând că se poartă doar anumite discutii, "ca in orice organism viu", şi că partidul său e gata să renunţe la funcţiile importante pentru a păstra unitatea Alianţei. Liderul PL, Mihai Ghimpu a dat asigurări că “Alianţa este şi rămîne beton”, iar cel al Partidului Democrat, Marian Lupu, a spus ca in Alianta se discuta diferite scenarii, dar mai ales cele care ar face coaliţia funcţională.
Cei patru lideri sustin ca nu au fost contactati, separat, de reprezentanti ai Partidului Comunistilor pentru formarea unei "coalitii anticriza". Totodată, preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a fost pus în situaţia să-şi justifice în faţa presei întâlnirea pe care a avut-o deunăzi, într-un restaurant din Chișinău, cu unul din fruntaşii comunişti, Vadim Mişin. Şi toate acestea în timp ce fostul şef de campanie al comuniştilor, Mark Tkaciuk, declara ieri, într-un interviu pentru Timpul, că PCRM nu vede în Alianţa pentru Integrare Europeană o forţă capabilă să preia guvernarea, dar se va retrage în opoziţie dacă nu va găsi un aliat printre cele patru partide ce i se opun astăzi, pentru a evita anticipatele.

Ce se va întâmpla astăzi în Parlament, vom şti peste cîteva ore. Ceea ce vrem să aflăm acum de la invitatul nostru, Igor Munteanu, director la IDIS „Viitorul”, este dacă aşteptările simpatizanţilor Alianţei pentru Integrare Europeană n-au fost din start prea mari, dar şi ce linie de comportament ar trebui să adopte fosta opoziţie pentru a nu-şi pierde susţinătorii
.

Elena Cioina: D-le Munteanu, dupa alegerile din 29 iulie in randul sustinatorilor fostei opozitii s-a instaurat un fel de euforie. E pe cale sa se stinga acest entuziasm?

Igor Munteanu: Cred ca exista intr-adevar o presiune publica enorma asupra liderilor acestor partide – liberal-democrate. Formand o Alianta pentru Integrare Europena, acestia au dat semnale ca isi asuma niste angajamente morale in fata publicului care asteapta o schimbare. Evident ca daca revenirea la normalitate este o conditie atat de grea, atat de dificila, evident ca atunci multa lume isi va pune intrebarea daca acesti lideri, atunci cand au promis schimbarea, au luat in serios angajamentul. Evident ca, dupa parerea mea, indiferent de cat vor dura aceste negocieri intre liderii Aliantei, acest lucru trebuie sa se termine nu cu angajamente “beton” cum spun ei, cum se exprima in public, ci cu actiuni concrete in legislativ, pentru ca Legislativul sa porneasca schimbarile promise – formarea Guvernului si schimbarea realitatilor in Republica Moldova. Mie personal imi pare ca negocierile dureaza prea mult, au durat intr-adevar mai mult decat se astepta publicul, si pentru ca aceste discutii nu s-au concretizat printr-un document scris, printr-un act care sa traseze foarte clar care sunt realitatile institutionale in Guvern, in Legislativ, a profitat Partidul Comunistilor.

Valeriu Cater: Si atunci, d-le Munteanu, n-au cumva comunistii intru catva dreptate cand spun ca ezitarile coalitiei de a face publice de exemplu numele candidatilor la principalele functii sau lipsa de coeziune de care dau dovada, ii indreptatesc pe ei, pe comunisti sa refuze negocierile?

Igor Munteanu: Cred ca au dreptate pentru ca Alianta pentru Integrare Europeana trebuie sa fie o alianta transparenta, in care liderii ajung la angajamente rapid, se pot mobiliza si in acest fel pot pune in functiune masinaria statului. In aceasta zi probabil vom vedea daca rezultatele pe care ni le-au promis liderii Aliantei se concretizeaza. Daca nu, va trebuie sa fim martorii unei perioade de gestatie destul de indelungata – revenirea Partidului Comunistilor pe teren, pentru ca daca esueaza negocierile dintre membrii Aliantei, atunci Partidul Comunistilor va avea multa putere si multe argumente pentru ca sa-si mobilizeze alianta proprie, alianta de centru-stanga.

Elena Cioina: D-le Munteanu, dar ce ar trebui sa faca acum Alianta, sau de acum incolo, ca sa nu piarda sustinerea simpatizantilor?

Igor Munteanu: Cred ca trebuie sa-si respecte angajamentele, cred ca de asemenea trebuie sa aiba o comunicare publica mult mai buna, mai stralucita – pentru ca in acest moment am impresia ca a pierdut putin si pentru ca nu si-a comunicat clar mesajele.

Elena Cioina: Dar ce ii impiedica sa faca acest lucru?

Igor Munteanu: Ii impiedica probabil faptul ca nu au muncit impreuna atatia ani. Sa nu uitam ca ultimii opt ani de zile partidele de opozitie au fost izolate de mecnismul de luare a deciziilor in tara. Nu au avut suficienta rodare, dupa parerea mea. Acest lucru influenteaza in acest moment si felul in care au ajuns la anumite solutii comune.

Valeriu Cater: Si atunci justificarea pe care au folosit-o de mai multe ori liderii coalitiei, spunand ca e vorba de un mecanism complex format din patru partide, care e mai greu sa se urmeasca din loc, isi are rostul sau e deja prea tarziu sa fie invocat acest argument?

Igor Munteanu: Acestea sunt deja argumente de adormit copiii. Sau povesti de adormit copiii. In definitiv, patru partide liberal-democrate, cu aspiratii europene, ar trebui sa treaca peste orice blocaje de ordin verbal sau institutional si sa informeze publicul care are asteptari intr-adevar sporite despre cum intentioneaza sa mobilizeze noua guvernare. Si cred ca acest lucru, dupa o luna de zile de negocieri, ar fi trebuit sa fie deja foarte clar cristalizat in mintea publicului. Faptul ca acest lucru continua cu o anumita deruta chiar inainte de ziua alegerilor cred ca este o problema care trebuie rezolvata urgent.
XS
SM
MD
LG