Linkuri accesibilitate

Serghei Mihalkov - un poet controversat


Sergei Mihalkov cu fiii săi, regizorii Andrei Konchalovsky și Nikita Mihalkov în 2008
A încetat din viaţă ieri la vârsta de 96 de ani autorul versurilor imnului de stat al fostei Uniuni Sovietice şi apoi al Federaţiei Ruse, Serghei Mihalkov. Un poet controversat, despre a cărui lungă carieră are detalii Mircea Ţicudean.

În 1943, Serghei Mihalkov, un tânăr scriitor şi corespondent de pe front, ale cărui poezii erau apreciate de Josif Visarionovici Stalin, a primit misiunea de a scrie versurile noului imn sovietic, menit să-i inspire pe soldaţii Armatei Roşii, în plin război. Versurile lui Mihalkov, scrise în colaborare cu ziaristul El Registan şi puse pe muzică de Alexandr Alexandrov, îl lăudau pe Stalin şi slăveau gloriosul drapel sovietic.

Într-o evocare a vieţii lui Mihalkov, AP scrie că el a devenit vedetă de la o zi la alta şi a rămas vedetă multe decenii după dispariţia lui Stalin şi a sistemului creat de el. După moartea dictatorului în 1953, imnul a fost interpretat de cele mai multe ori fără versuri, iar Mihalkov a rămas unul din cei mai fervenţi barzi ai comunismului. A primit nenumărate distincţii pentru operele sale, de la cărţi pentru copii la scenarii de film şi piese de teatru. Mihalkov a adaptat, de asemenea, în cheie sovietică, unele scrieri universale clasice, cum ar fi povestea lui Mark Twain „Prinţ şi cerşetor”.
Ca funcţionar şi apoi preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Uniunea Sovietică, Mihalkov s-a implicat în campanii de denigrare a unor autori aşa-zis „antisovietici”, precum laureaţii premiului Nobel Boris Pasternak şi Alexandr Soljeniţîn, care a fost şi deportat din Uniunea Sovietică în 1974.
În 1977, Politburo-ul a aprobat schimbarea textului imnului propusă de Mihalkov. Adică înlocuirea laudelor aduse lui Stalin cu laude pentru Vladimir Ilici Lenin.

După prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, guvernul Rusiei a renunţat la vechiul imn, înlocuindu-l cu o piesă instrumentală a compozitorului rus din secolul al XIX-lea Mihail Glinka. Dar după ce a preluat preşedinţia în anul 2000, Vladimir Putin a recuperat vechiul imn sovietic, iar Mihalkov a schimbat versurile încă o dată. În locul laudelor aduse lui Lenin au apărut acum laude pădurilor dumnezeieşti ale Rusiei. În 2005, Putin i-a înmânat personal lui Mihalkov, pe atunci trecut de 90 de ani, o distincţie de stat pentru „realizări literare şi sociale”.

În epoca post-sovietică, Mihalkov a respins de multe ori acuzaţiile de servilism faţă de comunişti, spunînd că n-a fost nicicând influenţat de politică şi n-a făcut decât să servească statul. Pentru mulţi ruşi, partea cea mai valoroasă a biografiei lui Mihalkov este cea părintească, dacă se poate spune aşa. El a fost tatăl a doi regizori de renume mondial. Nichita Mihalkov, care a primit premiul Oscar pentru filmul „Utomlyonnye solntsem”, din 1994 şi Andrei Koncealovski, care şi-a făcut cariera la Hollywood şi este cunoscut mai ales pentru filmul „Runaway Train”, propus pentru Oscar în 1996. În urma lui Mihalkov rămân, în afara celor doi fii cineaşti, soţia Iulia Subbotina zece nepoţi şi opt strănepoţi.
XS
SM
MD
LG