Linkuri accesibilitate

Imaginea și cuvîntul ca o armă. Ce se poate vedea astăzi la televiziunea rusă


Matvij Hanapolesky, redactor al postul de radio „Echo Moskvy” îşi începe comentariul de azi pentru „Europa Liberă” povestind ce se poate vedea zilele astea la televiziunea rusă. O femeie la vreo 80 de ani, îmbrăcată sărăcăcios. E osetină, trăieşte la Ţhinvali, şi a fost martoră la evenimentele tragice din războiul ruso-georgian de acum un an. Îşi aminteşte cum militarii georgieni au intrat cu forţa în casa ei. Purtau uniforme americane, aveau arme americane şi era cu ei un instructor-şef care le dădea ordine în engleză, povesteşte bătrîna.

Camera de luat vederi rămîne pe faţa femeii care-şi continuă povestea. Jurnalistul n-o întrerupe. N-o întreabă cum se face că cineva care n-a văzut toată viaţa ei decît numai vaca din ogradă ştie ce fel de arme şi uniforme aveau soldaţii aia şi, mai ales, cum de e atît de sigură că ordinele erau date în limba engleză. Jurnalistul ştie, şi din cauza asta tace din gură. N-o întreabă nimic, pentru că el şi carul lui de reportaj sînt autorii acestui serial de dezinformare care va fi difuzat pe canalele televiziuni de stat din Rusia.

Femeii i s-a spus ce să spună, şi ea spunea ce i s-a spus să spună. Jurnalistul nu-şi ascunde faţa. Televiziunea şi radioul de stat plătesc bine, iar media din Rusia funcţionează după principiul „cinci minute de necinste şi trăieşti bine toată viaţa”.

Duse sînt pentru totdeauna zilele cînd televiziunea NTV a lui Vladimir Gusinsky era sinonimă cu jurnalismul de investigaţie onest şi independent. Astăzi NTV funcţionează ca un echivalent electronic al presei galbene, scrie Matvij Hanapolesky, redactor al postului de radio „Echo Moskvy”
Şi după ce preşedintele rus Dmitri Medvedev a amendat legea electorală pentru ca următorul preşedinte să fie ales/numit pentru un mandat de 6 nu de 4 ani, totul a devenit cît se poate de clar.

Medvedev va rămîne la putere pînă în 2012, pe urmă va veni Putin pentru încă 12 ani, ceea ce înseamnă că pînă în 2024 Rusia va avea acelaşi guvern, aceleaşi criterii, acceaşi scară de valori, şi nici o schimbare reală. Şi la fel de puţină presă de opoziţie, la care dacă se întîmplă să lucrezi rişti să fii asasinat.

Nostalgia

Ziarişti care care mai ieri făceau jurnalism politic corect lucrează pentru aceleaşi canale TV, doar că aceste canale TV sînt acum exclusiv propagandistice, iar ziariştii nu fac decît si ia leafa de două ori pe lună..

Si nici nu şi-au pierdut calităţile jurnalistice. Poţi vedea în fiecare săptămînă un reportaj de inevstigaţie. De exemplu despre păţaniile unui mic întreprinzător victimizat de mită în cîte un orşel de provincie. Şi cum guvernatorul acelei provincii, invariabil membru al Rusiei Unite, apare pe ecran şi ne spune că o să facă şi-o să dreagă, că toţi cei care l-au persecutat pe întreprinzător au fost deja concediaţi, că el personal va ridica problema corupţiei la guvern şi că legea trebuie schimbată.

Toate aceste reportaje au acelaşi scenariu: cel mai jos sînt răufătorii, un şef de nivel mediu e întotdeauna bun, dar toate speranţele stau în Putin, şi pentru că Putin există, ne aşetaptă un viitor luminos. Fără generalizări, fără întrebări de genul „dar noi de ce trăim aşa”. Contextual vorbind, cînd se vorbeşte despre probleme, conducerea la vîrf nu există. Există doar „Vladimir Putin a vizitat”, „Dimitri Medvedev a spus ferm”.

Cuvîntul e o armă

Programele care conţin discuţii libere au dispărut de la televiziunile ruseşti complet. Mai mult, Kremlinul pare să fi luat decizia ca Rusia să pornească un război informaţional şi de acum înainte minciuna de la televizor nu mai e minciună ci o armă împotriva duşmanului. În cazul Georgiei, au minţit zi şi noapte, cu orice ocazie. Cu cît mai gogonată minciuna, cu atît mai bine, scrie corespondentul „Europei Libere” Matvij Hanapolesky

Cînd a fost semnalat primul caz de gripă porcină în regiunea Krasnodar, pe ecrana apărut un „expert” care a spus o poveste cu totul improbabilă. A spus că există relatări cum că gripa procină a venit din Georgia unde „se află un laborator bilogic secret care face experienţe pe porc”. Vroe doi trei porci au scăpat, s-au împerechiat cu un mistreţ, au trecut graniţa în Rusia, şi uite-aşa ne-am procospit cu gripa porcină.

Au minţit din prima clipă cînd a început războiul din Georgia. Arătau rachete ruseşti Hurricane şi ziceau că sînt rachete georgiene Grad. Au minţit constant despre numărul de victime: la început au spus 2000, pe urmă 160, după aceea 59, apoi 17. Au minţit cînd au spus că Georgia a vrut să otrăvească alimentarea cu apă a oraşului Ţhinvali, ceea ce ridicol, pentru rîul de unde îşi iau apa de băut locuitorii acestui curge spre Georgia.

Filmul 8/8/8 a fost dedicat războiului de anul trecut, care a început la această dată. E filmul în care bătrîna osetină povesteşte cum gorgienii îmbrăcaţi americăneşte şi vorbind engleză au năvălit în casa ei.

Fără relaţii, fără întrebări

Cea mai importantă strategie media e „fără întrebări”. Medvedev o vizitează pe şefa guvernului german Angela Merkel şi îi spune că Rusia nu va mai avea relaţii cu preşedintele ucrainean Iuşcenko. Şi nimeni n-are voie să întrebe ce înseamnă asta. Ruperea relaţiilor diplomatice? Anularea unor acorduri semnate? Închiderea graniţelor şi suspendarea zborurilor spre Ucraina? Şi mai mult: va fi cumva un război? Nu e o glumă pînă la urmă? Mevedev a zis „fără relaţii”. Şi cea mai importantă întrebare: „Dacă Iuşcenko e reles în funcţia de preşedinte, asta înseamnă că vom avea o situaţie „fără relaţii” 5, 10, 15 ani de-acum încolo?

Doar că nu există răspunsuri, aşa cum nu există nici un program la televiziune în care conducerae rusă să răspundă al întrebări şi să dea explicaţii despre problemele vitale ale războiului şi păcii şi despre propriile lor declaraţii, care ar putea provoca un conflict armat cu cel mai apropiat vecin al Rusiei

Ziariştii ruşi au o glumă: „cînd mă uit la canalul unu de la televiziunea rusă am impresia că Ernst se uită la mine de pe ecran de parcă aş fi un gunoi. Konstant Ernst e directorul general al canalului unu, scrie în încheirea comentariului sau de azi pentru Europa Liberă, Matvij Hanapolesky, redactor la postul de radio „Echo Moskvy”.

(traducere și adaptare Lucian Ștefănescu)
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG