Linkuri accesibilitate

La Măcărești, Ungheni, un an după marile inundații


Primăria de la Măcărești
Primăria de la Măcărești
În vara anului trecut, Republica Moldova a fost lovită de una din cele mai cumplite inundaţii din ultimile două secole, potrivit meteorologilor. Igor Dodon, ex-ministrul Economiei anunţa pagube de peste 120 milioane de dolari. Am fost curioasă să aflu cum se descurcă sătenii din Măcăreşti, raionul Ungheni, localitate aflată în lunca Prutului, la un an după inundaţii.

Sătenii mi-au spus că an de an, odată cu venirea verii, când plouă cu găleata, iar nivelul apei în Prut se ridică, dorm cu frica-n sân. Iulia Toma, de 35 de ani îmi spune că în timpul inundaţiilor din anul trecut a rămas fără unul dintre pereţii casei. L-a luat apa. Femeia recunoaşte că şi astăzi este scârbită, mai ales că a doua oară rămâne cu pereţii casei risipiţi din cauza calamităţilor naturale: „Off, e a doua casă pe care am pornit-o. Pe un deal. Acolo pământul e lunecos, a crăpat a doua oară. Am venit de vale cu speranţa că-i mai uşor şi nu o trecut un an de zile şi uite. Da ce să facem, în altă parte deja nu ne mai ducem”.

Pentru a-şi construi o casă, Iulia spune că a muncit peste hotare, împreună cu soţul ei, mai bine de 5 ani. În ziua când gospodăria şi agoniseala de-o viaţă, se duceau, vorba ei, pe apa sâmbetei, tencuia de zor la o construcţie din Moscova: „Am început cu stroica şi nu bine ne-am dus prin străini şi am venit înapoi cu aflare că o să aibă loc inundarea. Din casă socrii au cărat mobila. Cu toate că ne spuneau părinţii să dormim la ei, noi am rămas acasă. Dormeam la podele. Noaptea bâjbâiam podeaua să vedem oare nu o intrat apa”.

O întreb dacă a primit despăgubiri pentru casă. Femeia dă a lehamite din mână, nu a văzut nici un bănuţ, spune ea, decât 2 mii de lei pentru pământul arabil care a fost spălat de apă. Recunoaşte însă că în câteva luni va pleca înapoi la Moscova. Necazurile părinţilor însă par să nu-i atingă pe copii. Aceştia dau neştiutori din umeri când îi întreb de inudaţiile de anul trecut. Cu toţii îşi amintesc doar că nu era nevoie să mergi la rîu dacă vroiai să te scalzi, o puteai face chiar în curtea vecinului: „Era apă multă, copii se duceau şi se scăldau, bucuroşi, minciuneau părinţii şi se duceau, peste câteva zile le-o ieşit bube” Îşi aminteşe cu zâmbetul pe buze de acele zile, Natalia, o copilă de nici 10 ani.

Varvara Gangura
Că eşti tânăr sau bătrân, bogat sau sărac, nu contează atunci când dă peste tine năpasta, îmi spune Varvara Gangura, care de când a rămas fără soţ, este cea care mânuieşte hăţurile calului. Iarna trecută, îşi aminteşte femeia, a mâncat cu familia numai mămăligă, pentru că din cauza inundaţiilor, recolta de grâu a pierit: „Eee, ne-o dat câte oleacă de capici acolo. Ce folos? Capica am luat-o, am ţârâit-o pe ceea pe ceea, da pâine nimic în pod. Pe fiica mea o înnecat-o acolo la plop. Trebuie să se ducă să lucerze la Moscova, la Leningrad, pe unde mai pot şi ei”.

Mătuşa Varvara, despre care locuitorii mi-au spus că ar fi cea mai înţeleaptă din sat, zice că inundaţii ca cele din anul trecut, măcăreştenii nu au văzut decât cu două decenii în urmă. Bătrâna îmi spune că de când se ştie, se roagă la Dumnezeu să o păzească de foc, dar mai ales de apă.
„Dumnezeu zice de apă şi foc, dar Dumnezeu când dă... Dinainte se spunea că o să fie problema asta. Şi nu-i pes’tot locul, numai pe unde îndreaptă Dumnezeu, eu aşa am înţeles de la biserică, ştii, că mă duc”.

La Primărie, mai marele satului, Sergiu Şişcanu mi-a spus că în fiecare an, două procente din buget sunt prevăzute pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale, produse de inundaţii: „Undeva în jurul la 40 de mii noi le întrebuinţăm pentru acele calamităţi care nu sunt prevăzute în teritoriu. Asta-i puţin. Fiindcă, din an în an, dacă nu-s inundaţii, e grindidă, dacă nu-i una e alta”. Primarul Şişcanu îmi spune că înţelege nemulţumirile sătenilor, însă are mânile legate, atunci când e vorba de obţinerea de fonduri adăugătoare pentru despăgubiri, mai ales în acest an, spune primarul, când s-au făcut reduceri de 20 la dută la buget.
Primarul Sergiu Șișcanu


În ajunul începerii anului şcolar, UNICEF a distribuit ajutoare băneşti copiilor din familiile afectate de inundaţiile din vara anului trecut. 84 de copii din Măcăreşti au primit câte 50 de dolari, bani din care îşi vor lua hăinuţe şi rechizite pentru şcoală.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG