Linkuri accesibilitate

La încetarea din viață a senatorului Edward Kennedy


Senatorul Edward Kennedy pledînd pentru reforma sistemului american de sănătate
Senatorul Edward Kennedy pledînd pentru reforma sistemului american de sănătate
Unul dintre gigantii politicii americane, senatorul Edward Kennedy s-a stins din viata. L-am intrebat pe corespondentul Europei Libere la Washington , Valeriu Sela, cum va fi marcata personalitatea lui Kennedy in zilele care urmeaza.

Ceremoniile vor dura citeva zile, cu incepere de azi. Trupul neinsufletit al senatorului va fi transportat la Biblioteca John Kennedy, unde cei care doresc sa-si ia ramas bun pot veni pina miine dupa-amiaza. Urmeaza o ceremonie privata in cursul serii de mine, unde vor vorbi vice-presedintele Joseph Biden si senatorul republican de Arizona, John McCain.

Funeraliile vor avea loc simbata dimineata la o biserica catolica din Boston unde pot participa circa 1,300 de persoane. Este aceasi biserica in care Kennedy s-a rugat in fiecare zi, in timp ce fiica sa Kara se afla internata in spital, suferind de cancer la plamini. Dupa funeraliile din Massachusets, stat pe care Kennedy l-a servit in Senat din 1962 incoace – el va fi transportat la Washington, unde va fi inmormintat alaturi de fratii sai John si Robert Kennedy, la Cimitirul National Arlington. Ceremonia acolo este programata pentru simbata la ora 5 dupa amiaza, ora Washingtonului. In paralel, ceremonii in onorarea celui disparut au loc la Biblioteca Kennedy din Boston si in cladirea Russell a Senatului American, unde Kennedy a avut biroul.

Edward Kennedy s-a stins fara ca obiectivul legislativ al carierei lui – reformarea sistemului de ingrijire a sanatatii sa fi fost atins. Este o cauza pentru care Kennedy a militat inca din anii 70. Prin disparitia senatorului, presedintele Obama pierde un important aliat in aceasta vitala parte a agendei sale. Kennedy era considerat un politician de stinga, dar mai presus de orice avea abilitatea de a construi coalitii si a trece legi delicate prin forul legislativ. “Ted Kennedy este indispensabil pentru ca avea capacitatea de a se aseza la masa cu opozitia si a face acele concesii necesare fara de care nu se poate ajunge la un acord” – a spus senatorul John McCain. Republicanul a continuat, “E trist nu doar pe plan personal, dar e trist si pentru ca legislatia pentru ingrijirea sanatatii ar fi fost astazi mult avansata, daca Ted Kennedy ar fi putut fi activ, in ultimele luni”.
XS
SM
MD
LG