Linkuri accesibilitate

42% dintre georgieni susțin ideea cooperării statelor membre în CIS


Stema Georgiei
Un sondaj de opinie al institutului Gallup, publicat la o săptămână după anunţul Georgiei că a încheiat procedura de retragere din CSI, arată că mulţi georgieni consideră important să existe totuşi un aranjament comun de cooperare între ţările membre. Gestul Georgiei, spune Gallup, a pus în lumină şi dezbaterea neîntreruptă despre viitorul CSI. Are detalii Alexandru Eftode:

În ciuda ruperii legăturilor dintre ţara lor şi CSI, majoritatea georgienilor consideră importantă cooperarea între membrele organizaţiei, mai ales sub aspect economic. Sondajul publicat de Gallup arată că cei mai mulţi georgieni, 42 la sută, cred că toate ţările din CSI, inclusiv Georgia, trebuie să continue să coopereze într-o formă sau alta. Mai puţini georgieni, 22 la sută, au spus că numai unele ţări din CSI trebuie să coopereze în cadrul unui aranjament comun, iar alţi 15 la sută nu văd nevoia unui asemenea aranjament.

Sondajul Gallup a fost efectuat în luna mai, înainte ca Georgia să fi finalizat oficial, săptămâna trecută, procedurile de retragere din CSI. Dar acest lucru nu schimbă mult datele problemei întrucât Georgia a anunţat încă de anul trecut, după războiul cu Rusia, că iese din aranjamentul dominat de Moscova. Dintre georgienii care sunt pentru cooperarea tuturor sau doar unor ţări din CSI, jumătate au spus că acestea ar trebui să formeze numai o uniune economică, 23 au spus că sunt în favoarea unei uniuni politice centralizate şi 10 la sută au spus că membrele CSI trebuie să se unească într-o singură ţară.

La publicarea rezultatelor sondajului, institutul Gallup a spus că retragerea Georgiei din CSI a pus în lumină dezbaterea neîntreruptă despre viitorul întregii organizaţii. Chiar dacă decizia liderilor georgieni privind retragerea ţării lor din CSI a fost cauzată de conflictul direct cu Moscova în privinţa Abhaziei şi Osetiei de Sud, liderii altor ţări din CSI, mai ales din Ucraina, Belarus şi Moldova, vor urmări cu atenţie consecinţele asupra Georgiei, pentru a lua propriile decizii.

XS
SM
MD
LG