Linkuri accesibilitate

Timpul: „Voronin trebuie sa aduca flori coalitiei liberal-democrate”


Timpul constata ca Republica Moldova a ajuns azi la varsta majoratului fara certificat de nastere. Adica fara Declaratia de independenta, care, fie ca a ars pe 7 aprilie, asa cum pretinde liderul comunistilor, Vladimir Voronin, fie ca n-a ars, trebuie recuperata. Cautand in trecut, directorul de la Timpul, Constantin Tanase, se declara convins, in editorialul sau, ca multi dintre cei care isi fac astazi titlu de glorie din faptul ca au votat independenta, au facut-o atunci, in ’91, numai pentru ca prin peretii grosi ai Legislativului razbatea vocea poporului adunat in Piata Marii Adunari Nationale. Iar astazi, scrie el, elita PCRM e formata tocmai din acei “patrioti” care în acea zi de marţi, 27 august, fie că au luptat deschis împotriva actului de independenţă, fie că erau la Tiraspol, la Moscova sau… la pescuit nu departe de Chişinau”.

Cat priveste realitatile de azi, Timpul anunta ca “Voronin pleaca”. De la vila prezidentiala de la Condrita, deocamdata… si mai adauga indemnul pe care i l-a adresat liderului comunist, ieri, ex-presedintele Petru Lucinschi: “Voronin trebuie sa aduca flori coalitiei liberal-democrate”. Iar cireașa de pe tort e interviul cu Mark Tkaciuk, din care retin aici doar ultimul sau raspuns: “E mai bine să fim în opoziţie, dacă nu vom găsi numitorul comun cu celelalte partide. Anticipatele ar fi o tragedie pentru Repubica Moldova”, a declarat Tkaciuk pentru Timpul.

Presa rusa mai putin, mai degraba cea de limba rusa din Republica Moldova. Am gasit, bunaoara, un articol curios printre cele pe care apar azi pe portalul AVA.md, semnat de istoricul Sergiu Nazaria, care se afla, zice el, in cautarea unui “compromis rational”. Un compromis care ar presupune, potrivit lui Nazaria, ca Alianta liberal-democrata sa cedeze comunistilor, daca tot ei o cer, functia de presedinte al Parlamentului si il propune in aceasta functie pe Victor Stepaniuc.

“Lupu, aproape sa indeplineasca visul lui Voronin”, bate alarma, la Bucuresti, Cotidianul. Pe cand in Ziua, George Scarlat pretinde ca Romania ar fi obtinut de la rusi mana libera pentru Republica Moldova. Mingea, spune el, s-ar afla in terenul Romaniei si pentru ca in aceste zile nimeni nu poate refuza nimic Romaniei nici in Uniunea Europeana, avand in vedere pelerinajul inaltilor functionari europeni la Bucuresti, dupa sprijinul Bucurestilor pentru formarea noii Comisii Europene.
XS
SM
MD
LG