Linkuri accesibilitate

Abhazia și Osetia de Sud un an după recunoașterea independenței de către Rusia


Rezidenți la Suhumi sărbătoresc recunoașterea independenței de către Rusia
Pe 26 august 2008, Rusia a recunoscut ca state independente regiunile separatiste ale Georgiei, Abhazia şi Osetia de Sud. Nici o altă ţară, exceptînd Nicaragua, n-a procedat la fel. Astăzi, cele două regiuni rămân într-un vid legislativ şi cu un viitor incert. Relatarea corespondentului EL, Brian Whitmore este rezumată de Alexandru Eftode.

O navă turcească a pornit spre Abhazia săptămâna trecută, încărcată cu combustibil. O altă navă a pornit spre Turcia transportînd fier uzat. Ambele au fost sechestrate de gărzile de coastă georgiene pentru violarea embargoului comercial impus de georgieni regiunii separatiste.

Aceste incidente, care au trezit protestul zgomotos al abhazilor, ilustrează vidul legislativ în care se află Abhazia la un an după ce obţinuse recunoaşterea independenţei sale de către Rusia. Situaţia celeilalte regiuni separatiste georgiene, Osetia de Sud, aflată în centrul conflictului militar ruso georgian din august trecut soldat cu decizia Rusiei să recunoască ambele republici separatiste, este similară.

Aproape nimeni altcineva nu le recunoaşte, de jure sunt parte a Georgiei, de facto se află în afara controlului georgian, iar în realitate alunecă tot mai mult în braţele Rusiei.

Mulţi analiştii cred că situaţia nu se va schimba în viitorul previzibil: "Ea poate dura la fel de mult ca în Cipru sau Taiwan”, crede Stephen Jones, expert american în relaţii internaţionale, autorul câtorva cărţi despre Georgia. El nu se aşteaptă la revenirea acestor teritorii sub controlul Georgiei iar cu cât mai îndelungată este perioada în care rămân separate, cu atât mai mult se vor îndepărta de Georgia. Stephen Jones nu vede vreo soluţie nici pe termen mediu, nici pe termen îndelungat

Un alt expert crede că în ciuda apelurilor Rusiei, care cere comunităţii internaţionale să recunoască independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud, în realitate Moscovei i-ar conveni de minune actualul lor statut ambiguu. „Acest conflict a fost reîngheţat, dar realitatea este acum diferită”, explică profesorul american de politică internaţională, Lincoln Mitchell, autorul unei cărţi despre politica Statelor Unite faţă de Georgia. „Războiul de anul trecut, spune Mitchell, nu a schimbat totul, dar ceea ce s-a schimbat este că aceste teritorii sunt acum mult mai aproape de a deveni parte a Rusiei decât erau acum un an. Lăsînd lucrurile aşa cum sunt, fără a întreprinde nimic altceva Rusiei îi este mai simplu să le stăpânească. Expertul american mai crede totuşi că Rusia a avut de plătit un preţ diplomatic, inclusiv în relaţia cu fostele republici sovietice, care aşa şi nu au răspuns presiunilor să recunoască şi ele Osetia de Sud şi Abhazia.

Între timp, cele două republici separatiste georgiene au o atitudine extrem de diferită faţă de independenţa lor. În timp ce Abhazia, cu ieşire la mare, o ia în serios şi este hotărâtă să nu devină o colonie rusească, săraca şi izolata Osetie de Sud a sugerat că scopul ei pe termen lung ar fi reunificarea cu regiunea rusească Osetia de Nord.
XS
SM
MD
LG