Linkuri accesibilitate

„Este nevoie de foarte multă coeziune a opoziției și de voință politică”


Sergiu Mocanu

Opinia lui Sergiu Mocanu, fost consilier prezidențial

Sergiu Mocanu: Trebuie sa delimitam interesele celor care s-au pomenit in opozitie. Ma refer acum la Voronin si la clanul care il inconjoara si care nu-si poate permite sa plece de la putere pentru ca isi dau seama ca in cazul acesta ei au de pierdut foarte mult. Si Partidul comunistilor care intotdeauna a fost ostaticul acestui clan. In interiorul PCRM sint interese diferite. Acei care sint mai tineri ar dori alegeri parlamentare anticipate ca sa ramina fara cei batrini si intr-o opozitie activa sa se manifeste cu sau fara Voronin. Si sint cei batrini care se aseamana cu o casa de batrini care asteapta ca administratia sa le puna zilnic bucatica de paine pe masa. In acest context, eu cred ca sintem intr-un moment in care Republica Moldova este pindita de mai multe pericole. Si pericolul numarul unu in acest caz este Voronin, care, eu cred, nu va pleca de la putere si va folosi orice posibilitate ca sa se mentina la putere.

Dupa alegerea unui alt presedinte al parlamentului poate interveni dualitatea puterii de stat. Atunci cind parlamentul va decide eliberarea, sa zicem, a procurorului general, iar procurorul nu va parasi functia. Aceasta dualitate a puterii de stat poate aduce la o situatie incendiara si la confruntari destul de dure. Acesta este cel mai pesimist si cel mai negru scenariu pe care il vad eu cunoscindu-l pe Voronin. Pentru a nu merge pe acest scenariu este nevoie de foarte multa coeziune a opozitiei si de vointa politica. Cred ca declaratia comunistilor facuta sub presiunea lui Voronin desigur, este o declaratie de razboi asemanatoare cu declaratia de razboi pe care a facut-o el in seara zilei de 5 aprilie, atunci cind a si declansat acele revolte de strada. De fapt au spus ca nu vor colabora cu o alianta constituita in parlament. Deci nu au spus nimic altceva decit ca ii vor hartui in continuare pe toti ceilalti si vor dori sa se mentina la putere. Deci toate aceste declaratii iresponsabile, la parerea mea, vorbesc despre faptul ca Voronin va incerca sa se mentina la putre. Si aici nu este vorba de sprijinul Rusiei, de sprijinul altor puteri din afara, ci de sprijinul pe care il are el din partea acelui clan care isi mentine inca anumite pirghii in domeniul justitie, procuraturii, politiei si asa mai departe.

Vasile Botnaru: Exista cineva care l-ar putea determina pe Voronin sa fie mai conciliant ?

Sergiu Mocanu: Nu cred ca exista, pentru ca doi sfetnici pe care ii are el la ora actuala, unul pe nume Marc Tcaciuc si altul pe nume Iurie Rosca sint tocmai doua personaje destul de turbulente in viata politica din Republica Moldova. Si se pare ca el la ora actuala asculta mai mult de vocea acestor doi. Parerea mea este ca pina la urma familia ar putea sa il ia acasa. Adica, daca familia il iubeste, daca familia tine la el, doar familia poate ar putea sa il determine sa vina acasa, adica sotia, nepotii, altii. Aceasta situatie a lui poate fi rezolvata numai prin actiuni, stiu eu, omenesti, psihologie, de alt ordin si nu de ordin politic. O spun fara niciun fel de pica, fara niciun fel de dorinta de razbunare. Este nevoie sa intervina, stiu eu, preoti, familia, alta lume care este mai aproape sufleteste de el sa il determine sa nu se cramponeze de putere la ora actuala si sa nu arunce societatea intr-un haos.

Vasile Botnaru: Dar partidul fara el ar fi mai coerent ?

Sergiu Mocanu: Partidul fara el ar putea sa se transforme intr-un partid social-democrat, deci, in orice caz, partidul fara el nu va fi un partid totalitar.
XS
SM
MD
LG