Linkuri accesibilitate

Republicani și democrați despre performanțele lui Ben Bernanke, ca președinte al Băncii Centrale americane


Ben Bernanke
Ben Bernanke
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama a optat sa propuna prelungirea mandatului lui Ben Bernanke, la conducerea Bancii Centrale Americane. Se anticipeaza ca Senatul il va confirma pe Bernanke? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Expertii apreciaza ca Bernanke va fi confirmat de Senat, dar ca audierile nu vor fi o simpla formula de felicitare a celui care conduce Banca Centrala Americana. Critici la adresa candidatului se vor face auzite din ambele tabere politice. Republicanii se vor folosi de ocazie pentru a ataca politicile economice ale presedintelui Obama si maniera in care acesta incearca sa redreseze economia. Nici democratii nu se vor abtine de la critici.

Multi si-ar fi dorit ca un expert cu vederi mai de stinga sa-i ia locul actualului presedinte al Rezervelor Federale. Democrati se vor plinge la audieri ca Banca Centrala nu a anticipat si luat masuri suficient de eficace pentru contracararea crizei financiare, anul trecut. Presedintele Comisiei de Finante a Senatului, Chris Dodd a declarat ca se asteapta ca audierile sa fie animate, punind in discutie insusi rolul Rezervelor Federale, ceea ce institutia trebuie si ce nu trebuie sa faca.

Senatorul republican Richard Shelby de exemplu doreste sa scoata in evidenta faptul ca Banca Centrala nu a jucat rolul de control pe care se presupune sa-l joace, ceea ce – in opinia senatorului—a contribuit la acutizarea crizei financiare. In acest context Shelby este unul dintre cei care se intreaba daca Bernanke merita un nou mandat. Dar acesta are si numerosi sprijinitori, care cred ca a actionat eficace in contextul crizei economice. Atunci Bernanke s-a pronuntat pentru reducerea ratelor dobinzilor si creasterea lichiditatii pe piata. Dar chiar si senatorul democrat Dodd—care are de facut fata unor alegeri dificile, anul viitor—il va chestiona pe candidat in legatura cu rolul Rezervelor Federale si neajunsurile vizind protejarea consumatorilor.

Senatorul independent Bernie Sanders este de parere ca, la fel ca si administratia Bush, Bernanke se face vinovat ca a neglijat sa controleze pietele financiare, permitind schemelor financiare de pe Wall Street sa degenereze intr-o grava criza. Republicanii se vor concentra asupra transparentei actiunilor Bancii Centrale si manierei in care ajutoarele financiare au fost repartizate in economie.
XS
SM
MD
LG