Linkuri accesibilitate

Deficit de dascăli în școlile moldovenești în ajun de an școlar


„Nu mai este prestigioasă meseria de pedagog”

A mai rămas mai puţin de o săptămână până la începerea noului an de studiu. Ministerul Educaţiei de la Chişinău estimează că şcolile din Republica Moldova s-ar putea confrunta cu un deficit de peste o 1 700 de profesori. Cele mai multe locuri disponibile au şcolile săteşti. Cu detalii, Valeria Viţu.

În cele 37 de şcoli din raionul Cimişlia vor ajunge în acest an doar 13 tineri profesori din necesarul de peste o sută. Aici, învăţătorii de matematică şi informatică sunt la mare căutare. Chiar dacă le oferă un mic ajutor fincinciar, tinerii profesori nu sunt motivaţi să lucreze la ţară, ne spune Andrei Vacarciuc, preşedintele raionului Cimişlia: „De la un liceu lucrează la altul. Sunt cazuri când dintr-o localitate ajung în alta şi ţin ore. Se fac nişte combinaţii ca să fie acoperit cât de cât deficitul de profesori. Nu mai este prestigioasă meseria de pedagog. În funcţie de ore, un tânăr profesor ia 1200-1400 de lei. Asta este prea departe de a-şi asigura o existenţă. Chiar şi nici creditele de care se vorbeau că le alocă statul de 30 de mii, nu-i ajută. Cu aceşti bani poţi să faci o reparaţie curentă în două camere.”

Am aflat de la Andrei Vacarciuc că la doar câteva zile de noul an şcolar mai multe probleme rămân nesoluţionate: „Finanţarea – Iată cele 20 la sută care ne-au fost reduse de la bugetul de stat ar asigura reparaţia curentă cât decât bună. Am ieşit din încurcătură cum am putut şi noi.” Datele din ultimii ani arată că cel puţin 3 500 de lecţii nu erau predate săptămânal din cauza lipsei de profesori. În aceste condiţii directorii de şcoli recurg la cumularea de discipline sau angajarea de cadre fără studii pedagogice.

Se pare că în raioanele conduse de reprezentanţii Partidului Comuniştilor, situaţia este cu mult mai bună. Nici vorbă de probleme, toţi sunt în aşteptarea primului sunet, susţine Procopii Şura, vicepreşedintele raionului Floreşti: „Nu avem deficit de profesori. Toate lucrările care au fost preconizate, au fost îndeplinite în termenii stabiliţi.La noi cred că 1 septembrie va fi o sărbătoare atât pentru copii cât şi pentru noi toţi.”

Am încercat să aflu care este situaţia şi la şcolile de tip internat. Fără slujbe şi salarii mai mici – cu acestea se aleg învăţătorii de la şcolile-internat. În fiecare an numărul copiilor se reduce pentru că aceştia fie că sunt reintegraţi în familii sau sunt plecaţi peste hotare. Iată ce ne spune Tudor Ţenu, directorul şcolii internat de la Cărpineni: „Cea mai mare greutate pe care o întimpin eu acum – ce să fac cu oamenii. În localitate dacă îi dai după gard şansele de a găsi un loc de muncă sunt egale cu zero. Şi am pensionari care contez că o să înţeleagă şi o să demisoneze singuri şi asta este aproape irealizabil pentru că ei cred că sunt cei mai buni şi nu se duc. Este o problemă a tuturor internatelor şi în mod normal ar trebui să fie recalificaţi, să permită cel puţin diversificarea serviciilor ca să aibă lumea de lucru.”

De la 1 septembrie, lipsa profesorilor în şcoli dar şi a educatorilor în grădiniţe se va face simţită şi în capitală - 150 locuri vacante în grădiniţe şi 20 - în şcoli. Pentru că au salarii mizere, mulţi educatori au plecat la muncă peste hotare în Italia şi Portugalia. Ca exemplu, o tânără educatoare în Moldova are un salariu de 765 de lei, echivalentul la mai puţin de 50 de euro.XS
SM
MD
LG