Linkuri accesibilitate

In urmatorii cinci ani peste 300 de mii de angajati din sectorul bugetar romanesc vor fi concediati, in vreme ce lefurile din acest domeniu vor fi inghetate anul viitor. Masurile de reformare a sistemului public au fost impuse de Fondul Monetar International in aceasta primavara dupa ce Romania a semnat un acord stand-by, prin care primea un imprumut de 12,9 miliarde de euro si in schimb se angaja sa-si reduca cheltuielile bugetare.

Filosofia financiara a Fondului care se bazeaza pe reducerea deficitului bugetar prin reforme economice si sociale bine planificate a ajutat Romania cu zece ani in urma sa-si privatizeze sistemul industrial si sa faca pasi pe calea modernizarii sistemului sanitar. Dupa cresterea economica inregistrata in ultimii sapte ani, Romania a avut anul trecut chiar cea mai mare crestere din Uniunea Europeana, acum tara se confrunta cu o criza cu efecte inca imprevizibile. De aceea de pilda, FMI a cerut guvernului sa reuneasca toata legislatia privind salarizarea intr-o singura lege, sa reduca sporurile uriase pe care le primesc bunaoara, procurorii si judecatorii, dar si sa echilibreze in acelasi timp salariile profesorilor din mediul preuniversitar.

Astazi premierul roman Emil Boc a explicat ca aceasta lege care ar trebui sa intre in vigoare la inceputul anului viitor, va ingheta pina in 2015 salariile mari, dar le va stimula pe cele mici. Totusi salariul mediu brut din sectorul public care este acum de 500 de euro va stagna anul viitor, dar va creste pina in 2015 pina la 800 de euro. Ministrul roman de finante crede ca aceasta crestere este realista si in conditiile in care Romania ar vrea sa intre in zona euro peste cinci ani, dar in acelasi timp reprezentatii guvernului au anuntat ca legea salarizarii unice va avea ca efect scaderea ponderii salariilor in Produsul Intern Brut de la 9,4 % la 6 %, potrivit intelegerii cu Fondul Monetar International.
XS
SM
MD
LG