Linkuri accesibilitate

Criza sporește încălcările legislației muncii și ale drepturilor angajaților


Inspectorul general de stat la Inspectia Muncii, Dumitru Stavilă, a declarat Europei Libere că anul acesta numărul de plîngeri cu privire la încălcarea drepturilor angajaţilor de către patroni a crescut exponenţial faţă de cel din anii trecuţi: “Cele mai frecvente incalcari ale legislatiei muncii si normelor de securitate in munca sunt restantele la plata salariului, neplata compensatiilor pentru concediilor nefolosite si salariilor in cazul rezilierii contractelor individuale de munca. Depasirea timpului de munca. De asemenea, utilizarea fortei de munca fara contract, adica munca la negru. Angajatorul a impus angajatul să semnteze cereri de acordare a concediilor de fără mentinerea salariului. In toate cazurile noi sfatuim angajatii sa nu semneze astfel de cereri.”

Criza i-a făcut pe mulţi patroni mai inventivi, de nevoie, forţîndu-i să încalce pe alocuri legea, numai să-şi salveze afacerea. Directorul executiv al Confederaţiei Patronatelor din Moldova, Adrian Axenti, recunoaşte acest lucu, dar, spune el, de vină e şi cadrul legal care este prea rigid şi neadaptat condiţiilor crizei: „Reducerea timpului de lucru, concedieri, redurerea salariului prin diferite metode. Ei o fac constient pentru ca sunt impusi de situatie, ca sa faca lucrul acesta.”

Confederatia Patronatelor a expediat cu o luna in urma guvernului un proiect de masuri anticriza, dar pana acum nu a primit nici un raspuns.
Adrian Axenti spune ca povara crizei trebuie împărţită proporţional între oamenii de afaceri şi angajati. Cum anume? Acest lucru ar trebui să fie stabilit prin negocieri.

Economistul Veaceslav Ioniţa, deputat PLDM, ne-a spus că parlamentarii celor patru formaţiuni liberale şi democrate din Alianţa pentru Integrare Europeană ar avea deja un plan de dezamorsare a tensiunilor provocate de criză, pe de o parte, şi rigiditatea codului muncii, de partea cealaltă, dacă vor ajunge la guvernare. Codul muncii ar urma să sufere modificări esenţiale, dar mai întîi e nevoie să fie reabilitat mecanismul tripartit de negocieri dintre Guvern, Patronat şi Sindicate: „Prima intalnire va fi chiar in prima decada a lui septembrie. Pe de o parte este guvernul ca un arbitru, pe de alta parte sunt patronatele care sunt angajatorii, pe de cealalta parte sunt sindicatele care apăra interesele angajatului. Ceea ce vrem noi acuma este ca negocierile sa fie logice, rationale, sa nu discutam lucruri imposibile”.

Veaceslav Ioniţă spune că şi Inspecţia muncii ar urma să devină mai eficientă, pentru că în prezent aceasta ar verifica numai companiile mari, pe cand cele mai multe incalcari le-ar comite întreprinderile mici şi mijlocii, care sînt şi cele mai afectate de criză. Legislaţia actuală obligă patronii, în cazul în care operează reduceri de cadre, să anunţe angajaţii despre acest lucru cu cel puţin 2 luni înainte, iar din momentul concedierii - sa le plateasca timp de 3 luni indemnizaţiile stabilite de lege.
Previous Next

XS
SM
MD
LG