Linkuri accesibilitate

Ben Bernanke - un al doilea mandat la conducerea Rezervelor Federale americane


Președintele Barack Obama anunță nominalizarea pentru un al doilea mandat a lui Ben Bernanke ca președinte al Rezervelor Federale
Președintele Barack Obama anunță nominalizarea pentru un al doilea mandat a lui Ben Bernanke ca președinte al Rezervelor Federale
Preşedintele american, Barack Obama l-a nominalizat pe Ben Bernanke pentru un al doilea mandat la conducerea Băncii centrale a Statelor Unite, Rezervele Federale. Văzut drept arhitectul principal al măsurilor care au ajutat economia americană se evite colapsul după declanşarea crizei financiare anul trecut, Bernanke are acum misiunea să ajute la refacerea economică a Statelor Unite.

Barack Obama şi-a întrerupt vacanţa de o săptămână pe o insulă din Massachusetts pentru a face acest anunţ. Cu Ben Bernanke alături, preşedintele american a explicat că îl nominalizează pentru un nou mandat datorită măsurilor curajoase şi creative, luate cu calm şi înţelepciune, care au oprit căderea liberă a economiei americane:

Ca expert în cauzele Marii Depresiuni din anii 30 ai secolului trecut, el nu şi-ar fi imaginat vreodată că va face parte din echipa responsabilă pentru a preveni încă una, a spus Obama despre Bernanke. Sub conducerea lui, Banca centrală a coborât până la aproape de zero rata principală a dobânzii şi a injectat sute de miliarde de dolari pe pieţele financiare pentru a stopa criza financiară şi încetini recesiunea economică.

La nominalizarea pentru un nou mandat, Bernanke i-a mulţumit lui Obama pentru că sprijină o bancă centrală puternică şi independentă. El a spus că, indiferent cum au acţionat în timpul crizei, hotărât sau cu precauţie, Rezervele Federale au avut ca obiectiv constant refacerea unui climat economic şi financiar stabil care să răsplătească pe merit eforturile şi creativitatea americanilor.

Cu nominalizarea lui Bernanke, preşedintele Obama doreşte să dea noi asigurări sectorului financiar precum şi băncilor centrale străine că administraţia sa nu are de gând să modifice politicile care au făcut posibilă oprirea crizei financiare şi economice. Bernanke însuşi spunea vinerea trecută că economia americană începe să-şi revină din recesiune.

Agenţiile de ştiri scriu că bursele au avut o reacţie pozitivă la nominalizarea lui Ben Bernanke pentru un nou mandat, despre care se ştia încă de ieri. Toţi indicatorii bursieri principali de pe Wall Street a înregistrat creşteri. Agenţia Assotiated Press scrie că păstrarea lui la conducerea Băncii centrale este exact ceea ce aşteptau bursele. Bernanke ar fi cel mai potrivit pentru a supraveghea o refacere economică durabilă, catalizată de imense stimulente guvernamentale. „Venirea unui nou preşedinte al Rezervelor Federale la această etapă avansată ar fi putut supune riscurilor soluţiile pregătite şi aplicate de banca centrală”, spune economistul principal al unei bănci intervievat de AP.

Ben Bernanke, numit pentru prima dată în fruntea Rezervelor Federale în februarie 2006 de către fostul preşedinte George Bush, trebuie confirmat şi de către Senatul american pentru noul său mandat. O confirmare care este aşteptată fără surprize, Bernanke bucurându-se şi de simpatia Democraţilor, şi de cea a Republicanilor deopotrivă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG