Linkuri accesibilitate

R. Moldova: O criză aferentă unei economii cvasi-dependentă de factori exteriori


Iurie Gotisan
Iurie Gotisan

In dialog cu expertul economic Iurie Gotișan

Iurie Gotişan: În linii mari, nu putem vorbi despre un specific al crizei moldoveneşti. Este de fapt o criză aferentă unei economii cvasi-dependentă de factorii din exterior, pentru că creşterea economică din ultima perioadă s-a datorat în mare parte banilor migranţilor moldoveni care muncesc în afara ţării, deci este o economie preponderent bazată pe consum. Dar dacă privim din punct de vedere evolutiv, Republica Moldova în cea mai mare parte a fost într-o criză economică prelungită. Chiar dacă sectorul productiv a avut parte şi de urcuşuri, şi de coborîşuri, acesta nu a fost în stare să menţină economia pe linia de plutire.

Radu Benea: Vreţi să spuneţi că economia moldoveană nu este una sustenabilă? Dar totuşi anumite sectoare au fost lovite destul de puternic de criză...

Iurie Gotişan: Sectoarele afectate de criză nu sunt în măsură să ofere sustenabilitate economiei moldovene, pentru că după cum am menţionat anterior, economia moldoveană în mare parte s-a bazat pe banii muncitorilor moldoveni aflaţi peste hotare, adică am avut şi avem o economie de consum. Spre exemplu, agricultura. Situaţia din acest sector nu diferă mult de situaţia de pînă la criză. Am rămas cu aceeaşi agricultură extensivă, înapoiată şi prost tehnologizată. Nu avem o industrie în înţelesul bun al cuvîntului ca în ţările din regiune, spre exemplu, România, Ucraina sau Rusia, perturbarea activităţii căreia ar face probleme mari economiei. Nu avem, dacă vreţi, pînă la urmă, o piaţă de capital suficient de dezvoltată, aidoma celor din Vest sau chiar şi din România, Rusia, Ucraina, la o adică.

Ceea ce a afectat cel mai mult criza este sectorul construcţiilor, care a cunoscut o perioadă înfloritoare în ultima vreme şi care în mare parte a fost propulsat de banii muncitorilor moldoveni de peste hotare. Un alt sector care a fost destul de grav afectat este sectorul transporturilor, practic toate tipurile de transporturi, şi care a avut o scădere de peste 50 la sută, cauzată de prăbuşirea atît a exporturilor, cît şi a importurilor. Avem cîteva sute de companii care efectuau operaţiuni de export-import, buna funcţionare a cărora a fost periclitată de restrîngerea cererii şi ofertei atît pe plan intern, cît şi pe cel extern. Şi, bineînţeles, toate acestea luate împreună au produs o explozie a şomajului, pentru că o bună parte din întreprinderi şi firme şi-a disponibilizat personalul.

Radu Benea: Criza politică pe care o traversează acum Republica Moldova, bineînţeles că nu poate contribui la depăşirea crizei economice. Cît de mult s-ar putea înrăutăţi situaţia în economie, faţă de cum este în prezent, dacă această criză politică se va prelungi?

Iurie Gotişan
: Eu cred că mediul de afaceri autohton nu prea are legătură cu ceea ce se întîmplă pe eşichierul politic din ţară. Mediul de investiţii era prost şi pînă la criză şi nu putem spune că acesta l-ar face şi mai prost decît este. De aceea, oamenii de afaceri, exportatorii, producătorii moldoveni vor trebui să aştepte semnale de revigorare de pe pieţele regionale. Există deja semnale de revigorare sau de depăşire a acelui punct critic pe pieţele internaţionale, iar Fondul Monetar Internaţional a confirmat acest lucru. În cazul în care criza politică se va prelungi, ceea ce va atrage după sine şi efecte economice nefaste, cea mai gravă problemă ar fi onorarea plăţilor sociale, implicit a salariilor, pensiilor, etc. Deja de pe acum putem vorbi despre un deficit bugetar care a depăşit de 4 ori prognoza anuală. Deci, avem un sistem social destul de hrăpăreţ ca cheltuieli de la buget, fapt pentru care în actuala conjunctură va fi în mare pericol, odată ce sectorul productiv este în pană, nu se produce, nu prea se vinde şi se consumă, respectiv, nu se acumulează venituri la buget, venituri cu care s-ar putea achita pensii, salarii şi alte plăţi sociale. O atare situaţie poate fi depăşită prin atragerea surselor financiare din exterior, pentru că pe interior resursele sunt la limită, după ce guvernul s-a împrumutat masiv prin intermediul băncilor comerciale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG