Linkuri accesibilitate

Disconfortul comuniștilor în fața AIE și „aripa păcii” peste Moldova


Mark Tkaciuk
Mark Tkaciuk

Interviu cu deputatul Mark Tkaciuk

Ieri seara am stat de vorba cu deputatul comunist Mark Tkaciuk, despre motivul pentru care Partidul Comunistilor nu are incredere in Coalitia pentru Integrare Europeana si declina invitatia de a participa la dialog, dar nu si posibilitatea de discuta cu fiecare formatiune in parte.

Mark Tkaciuk: Noi am pastrat tacerea timp de trei saptamini, este pe sfirsite si a patra. Eu cred ca oponentii nostri politici ar fi trebuit sa receptioneze cu gratitudine conditiile favorabile pe care le-am oferit ca sa poata negocia. Noi nu i-am criticat, practic nu a apărut niciun articol care ar fi apreciat cu sarcasm ceea ce se intimpla la masa de tratative in cadrul asa-zisei coalitii. Dar timpul ne constringe si se impun decizii politice legate de soarta de mai departe a Republicii Moldova.

Vasile Botnaru
: In ce mod ar fi trebuit sa fie formualta, sub aspect juridic sau formal, oferta aliantei astfel incit Partidul comunistilor sa o accepte drept coalitie ?

Mark Tkaciuk
: Intii de toate, as zice ca in cunoscutul banc - dati-ne numarul de telefon al coalitiei voastre, sa stim si noi cine-i seful. Cum sint impartite atributiunile ? In ce mod vor fi adoptate deciziile in cadrul coalitiei? Asa cum se procedeaza la adoptarea unor decizii de formare a coalitiilor. Ceea ce a fost prezentat insa societatii moldovenesti este de nivelul propagandei de pe timpurile lui Brejnev dar nu pentru societatea moderna.

Vasile Botnaru
: In partid exista un punct de vedere unitar in ceea ce priveste atitudinea fata de alianta, va intreb pentru ca se spune ca ar exista puncte de vedere divirgente ?

Mark Tkaciuk: Este o unitate absoluta. Noi urmarim chiar cu o anumita doza de sarcasm incercarile de a imparti Partidul comunistilor in aripa de razboi si aripa de pace. In partidul comunistilor exista o singura aripa – cea a pacii. Noi suntem impotriva alegerilor parlamentare anticipate. Noi am creat conditii destul de bune pentru oponentii nostril politici. Ei ar fi trebuit sa aprecieze generozitatea noastra. Dar timpul ne constringe. Noi avem electoratul nostru, care ne intreaba de ce nu spunem nimic. Si pentru ca am vazut ca noua ni s-a prezentat o oferta care provine de la neica-nime si chiar forma de avansare a acestei propuneri ne-a afectat puternic, nu voi ascunde acest lucru, ne-am vazut siliti sa raspundem si sa explicam pozitia. Nu inteleg de ce acest lucru trezeste iritare. Poftim, toate cele patru partide, daca intr-adevar au o pozitie comuna, nu au decit sa se intilneasca cu noi, unul cite unul, si sa o probeze, daca se declara coalitie.
XS
SM
MD
LG