Linkuri accesibilitate

NewsIn/Evenimentul Zilei: Vlad Filat nemulțumit de lipsa de implicare a Occidentului în sprijinul AIE


Cateva ziare romanesti nu exclud perspectiva unei colaborari intre comunistii lui Vladimir Voronin si partidele democratice din Alianta pentru Integrare Europeana. In Ziua, George Damian porneste de la ideea ca Voronin este ca si izolat in plan international, dupa ce liderul rus Dimitri Medvedev i-a transmis ca Moscova este dispusa sa colaboreze cu opozitia de la Chisinau. In aceste conditii, presedintele in exercitiu isi va arata disponibilitatea de a colabora la guvernare cu cele patru formatiuni pegatite sa ia puterea. Lui Voronin i-ar ramane pe mai departe arma alegerilor anticipate, chiar daca folosirea ei ar insemna dezastru economic, prin izolarea internationala la care tara ar fi condamnata.

Evenimentul zilei
preia declaratiile date de liderul liberal-democrat Vlad Filat agentiei de presa romanesti NewsIn. Filat este nemultumit de lipsa de implicare a Occidentului in sprijinul Aliantei pentru Integrare Europeana. Vestul a fost insa foarte activ in a-l sprijini pe Voronin la inceputul celui de-al doilea mandat, si chiar si acum, dupa incidentele din aprilie, s-a incercat pe cai diplomatice obtinerea unui consens favorabil comunistilor, - se arata in Evenimentul zilei.

Sociologul Dan Dungaciu, specialist in problemele spatiului ex-sovietic, acorda un lung interviu ziarului Adevarul, despre Rusia si efectele diplomatiei ei in regiune. Subiectul Moldova se impune de la sine si Dungaciu este de parere ca Romania va avea de trecut un test important in aceasta toamna, dupa clarificarea politica de la Chisinau. Daca pana acum autoritatile de la Bucuresti au invocat lipsa unui partener cu care sa discute problemele bilaterale, acum acest partener exista si va putea fi abordat in curand, arata Dungaciu. Pe un ton degajat, universitarul roman accepta sa dezvolte un scenariu de reunificare a (Romaniei) cu Moldova, chiar daca el nu are deocamdata niciun temei. In cazul unei reunificari, Romania nu ar avea probleme de a fi acceptata cu noile sale granite in spatiul european si euroatlantic, din care face parte de drept. Un ultim citat, cu valoare de diagnostic: “Eu constat însă că Bucureştiul a pierdut enorm în termeni de prestigiu pe relaţia cu Republica Moldova. Faptul că noi, după 20 de ani, ajungem să ne tot cerem scuze că suntem români în relaţia cu Republica Moldova şi să încercăm să convingem inclusiv partenerii occidentali că avem şi noi dreptul la opinie pe relaţia cu Chişinăul este semnul unui eşec masiv. Suntem decalaţi şi reactivi.” Am citat din ziarul Adevarul, din interviul acordat de Dan Dungaciu.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG