Linkuri accesibilitate

US: o agenție inter-ministerială va gestiona interogarea suspecților de terorism


Dupa ce luni de zile administratia Obama a criticat practicile predecesorilor, in chestiunea interogarii suspectilor de terorism, acum, Casa Alba a anuntat cum intentioneaza sa trateze de-acum incolo aceasta problema. Ce contine anuntul? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Barack Obama creaza o agentie inter-ministeriala, care urmeaza sa gestioneze interogarea si transferul suspectilor de terorism. Anuntul a precedat un raport al Inspectorului General al Agentiei de Informatii, CIA, care denunta practici ale agentiei, aratind ca unele dintre acestea sint discutabile, din perspectiva legala si au mers dincolo de autoritatea oferita de catre Ministerul Justitiei, in timpul administratiei Bush.

Noua structura recomandata de investigatie este menita sa corecteze abuzurile din trecut si sa ofere un cadru organizat si sistematic pentru tratarea suspectilor. “Exista o tensiune intre interesele de securitate si principiul domniei legii si noile politici vor impaca ambele nevoi” – a spus ministrul American al justitiei, Eric Holder.

Noul Grup pentru Interogarea Suspectilor de Mare Importanta isi va avea sediul la Biroul Federal de Investigatii, FBI ai carui agenti s-au numarat printre cei mai acerbi critici ai practicilor de interogare, folosite de administratia Bush. Grupul va fi in subordinea Consiliului pentru Securitate Natioanala de la Casa Alba. Membrii grupului nu au fost inca numiti. Intre ei se vor numara echipe mobile de anchetatori, analisti si persoane cu cunostinte de limbi straine. Toti vor fi insarcinati, in principal, cu impiedicarea unor noi atacuri teroriste si doar in al doilea rind vor viza colectarea de dovezi in cazurile specifice. Interogatoriile vor fi ghidate de reguli incluse intr-un manual militar, care interzice practici intre care privarea de somn sau senzatia de inec, folosite in anii administratiei Bush.

Grupul va examina dovezile stiintifice si va recomanda daca metode de interogare trebuesc extinse sau modificate. Nu se stie daca modificarile sistemelor de interogare vor fi anuntate public. Oficialitati din administratie au declarat ca noile structuri vor proteja viitori detinuti de tortura chiar daca sint transferati in terte tari, asa cum s-a intimplat in trecut. Anuntul nu specifica tarile care ar urma sa fie excluse din program, din cauza faptului ca in trecut au existat probleme. Administratia ar putea sa continue sa se bazeze pe angajamentele unor alte tari, ca nu recurg la tortura. Citiva suspecti de terorism s-au plins in trecut ca au fost trimisi si torturati in tari intre care se numara Siria si Egipt.
XS
SM
MD
LG