Linkuri accesibilitate

Presa: scenarii, previziuni, semne de întrebare


Cel mai mediatizat scenariu e azi cel al unei posibile sau, cel putin, dorite de comunisti defetiuni in Alianta pentru Integrare Europeana, iar veriga identificata ca fiind cea mai slaba este Partidul Democrat al lui Lupu-Diacov.

Timpul, citand surse confidentiale la care face referinta agentia romaneasca NewsIn, scrie ca PCRM l-ar putea vota pe Marian Lupu la functia de sef al statului in schimbul functiei de presedinte al Parlamentulul. Comunistii declara ca nu-l accepta pe Lupu drept candidat din partea coalitiei liberal-democrate nici chiar daca-i roaga Papa de la Roma, insa ar fi de acord sa faca un troc cu PD-ul daca acesta intra la guvernare alaturi de PCRM, inr-o alianta zisa larga, de centru-stanga. Iar ulterior functiile din Guverna ar urma sa fie partajate in cadrul unor negocieri, comunistii fiind gata sa “garanteze” PD-ului mai multe portofolii decat ar putea obtine de la liberali.

Acu-i acu sau, mai exact, “Cat e Alianta de Alianta?” se intreaba deci, Pavel Paduraru, amintindu-si de ce a scris presa despre Marian Lupu in momentul plecarii lui de la comunisti, dar si de cele mai recente declaratii ale lui Dumitru Diacov, care-i dau jurnalistului de la Timpul de banuit ca PD-ul ar putea ceda mult prea usor si rugandu-se sa nu aiba dreptate.

Moldova Suverana ma uimeste cu nonsalanta cu care-si schimba optiunile in functie de cum bate vantul dinspre sediul Partidului Comunistilor. De parca nu s-ar fi intamplat nimic, de parca nu l-ar fi tratat de o buna haba de vreme, de cand a plecat din PCRM, pe Marian Lupu doar ca pe un tradator periculos si nu l-ar fi acuzat de grave acte de coruptie, de natura sa ameninte insasi existenta Republicii Moldova ca stat, Moldova Suverana ne vorbeste azi despre “clanurile liberale”, care, citez in continuare dintr-un titlu, “vor sa-l faca tap ispasitor pe Marian Lupu, imaginand-si ca Diacov le va permite”. Moldova Suverana il curteaza, de fapt, insistent pe Dumitru Diacov, dar incearca mai nou sa-l menajeze si pe Marian Lupu, in loc de amenintarile cu inevitabila rasplata pentru inalta tradare fata de fosta guvernare de pana mai ieri, aratandu-i azi doar insistent cu degetul: “Admitem ca Marian Lupu nu are suficienta experienta. Chiar calca spectaculos prin strachini. Numai ca el si-a facut iluzia ca Diacov nu-l va plesni peste mini la momentul oportun”.

Tactica aleasa de comunisti la plenara de sambata – incercarea de a sparge coalitia liberal-democrata adica – ii pare insa paguboasa fostului deputat Anatol Taranu. Intr-un articol pe care l-am gasit azi dimineata pe portalul AVA.md, Taranu ii avertizeaza pe comunisti ca pot sa piarda tot daca Alianta va reusi sa-si mentina unitatea si, mai mult decat atat, ar putea ajunge si in fata anchetatorilor de la Procuratura.
XS
SM
MD
LG