Linkuri accesibilitate

In ajunul întâlnirii liderilor partidelor parlamentare, AIE rămâne pe poziții


Marian Lupu: „sper foarte mult ca conducerea PCRM va da dovada de maturitate politica si responsabilitate politica pentru a da curs acestei invitatii din partea coalitiei”.

Va începe sau nu mâine anunţatul dialog între Alianţa pentru Integrarea Europeană și Partidul Comuniştilor pentru a debloca alegerea unui nou şef al statului? Şansele par minime după deciziile de sâmbătă ale plenarei comuniştilor. Ei au spus că nu recunosc existenţa Alianţei ca entitate unică şi că vor negocia separat cu partidele componente sau, individual, cu deputaţii Alianţei ca să formeze o nouă guvernare comunistă. Cu toate acestea, liderii Alianţei spun că se vor prezenta cu toţii mâine la ora 11 la Palatul Republicii unde i-au invitat pe comunişti la dialog. Vitalie Enache a înregistrat ultimele evoluţii:

Liderii celor patru partide din AIE ne-au declarat ca raman pe pozitia de a negocia cu PCRM doar in numele Aliantei. Presedintele PD, Marian Lupu: „Daca nu se prezinta trebuie sa intelegem un lucru ca cei care nu accepta o asemenea invitatie pentru a discuta posibile, eventuale solutii pentru depasirea crizei politice, cel care nu accepta asemenea invitatie, de fapt se anunta in mod public si oficial responsabil pentru blocarea acestui dialog politic si eu sper foarte mult ca conducerea PCRM va da dovada de maturitate politica si responsabilitate politica pentru a da curs acestei invitatii din partea coalitiei”.

L-am intrebat pe liderul PL, Mihai Ghimpu ce se va intampla daca PCRM va refuza in cele din urma dialogul cu AIE si va provoca alegeri anticipate: „Vrea Voronin sa ramana presedinte cu guvernul sau? Ei poarta raspundere. La moment ei sunt la putere si lumea trebuie sa inteleaga acest lucru. Fiindca multi cred ca au avut loc alegerile si ca la putere sunt liberal-democratii. Nu este adevarat. Astazi la putere e guvernul comunist. Ei poartia raspundere pentru tot ce se intampla in R. Moldova. Pana la dizolvarea parlamentului mai avem inca timp. Anul acesta nu e posibil si noi suntem pusi in situatia de a debloca situatia creata de catre comunisti. Aceasta nu se poate intampla daca nu avem un guvern, fiindca actualul guvern si-a epuizat mandatul. Fara un guvern cu toate atributiile nimeni nu o sa stea la discutii, nici FMI, nici Banca Mondială. Si aici e problema cheie, ca noi nu putem depasi aceasta criza daca nu constituim organele de stat. Guvernul asta nu mai poate, gata! Poate ca o sa le cedam guvernul, o sa vedem. Fiindca ei si-au asumat raspunderea, ei au spus ca o sa fie stabilitate. Iata ca vom vedea acum. Daca vor, poftim lasa-i sa duca mai departe ceea ce au promis oamenilor, stabilitate, plata pensiilor si salariilor. Sa vedem cum o s-o duca ei.”

Unul din liderii PCRM Vladimir Turcanu ne-a anuntat ca negocierile cu anumite partide din AIE vor incepe miine. Deputatul comunist nu a specificat insa cum si cu care partide sau reprezentanti ai acestora vor incerca sa discute, dar a precizat ca PCRM va putea oferi mai multe detalii miine dimineata.
XS
SM
MD
LG