Linkuri accesibilitate

Moldova mereu prezentă în presa bucureșteană


Inca de sambata, noutatile despre perspectivele politice de la Chisinau apar in presa de la Bucuresti, mai ales legat de vizita la Soci a presedintelui in exercitiu Vladimir Voronin. Evenimentul zilei noteaza in editia de weekend ca documentul prin care cele patru partide de opozitie invitau la dialog Partidul Comunistilor amintea ca unele functii ar fi urmat sa fie cedate comunistilor la negocieri. Daca sambata titlul era “Voronin tine opozitia in suspans”, astazi Evenimentul zilei noteaza fara echivoc ca liderul comunistilor a primit o veste proasta la Soci: rusii nu exclud colaborarea cu Alianta pentru Integrare Europeana, atata timp cat in programul de guvernare colaborarea cu Rusia ar fi prevazuta in termeni convenabili. Ziarul Ziua pune in subtitlu: “Medvedev i-a ordonat liderului de la Chisinau sa stea la masa cu rivalii politici”. Tot aici se vorbeste despre un dezghet politic intre cele doua capitale.

Cotidianul se opreste la incercarile lui Vladimir Voronin de a diviza opozitia unita, anuntand negocieri separata cu doar doua dintre partidele aliantei: Alianta Moldova Noastra si respectiv Partidul Democrat. Miza ar fi, potrivit acestui ziar, sa-i momeasca pe democrati ca sa formeze o alianta de guvernare impreuna cu ei, adica ceea ce actualul sef al statului numeste o coalitie anticriza de centru-stanga.

In Romania, cel mai recent scandal politic este cel al participarii lui Mircea Basescu intr-o firma de consultanta in domeniul armamentului. Un comentariu din Evenimentul zilei, semnat de Mircea Marian, apreciaza ca fratele presedintelui Romaniei nu este decat o noua cale de atac al social-democratilor la adresa sefului statului. ”Dacă am presupune că fraţii Băsescu aveau de gând ca, în acest an electoral, să se apuce de afaceri dubioase cu armament, cu siguranţă găseau căi mai subtile” scrie jurnalistul.

Tom Gallagher selecteaza in Romania libera o anume stire politica: fruntasul social-democrat Ioan Rus i-ar fi recomandat sefului sau de partid, Mircea Geoana, sa-si faca intr-adevar campanie ca lider de partid si sa nu mai consume munitia in razboaie inutile precum cel cu Elena Udrea. O comisie parlamentara formata din social-dmeocrati si liberali a reusit sa compromita intreg dosarul in incercarea de a face lumina in legatura cu banii cheltuiti de M|inisterul Turismului. Tom Gallagher considera ca Ioan Rus ar fi putut adauga ca argument la aceasta pledoarie „amanuntul” ca nici primarul pesedist Radu Mazare, de la Constanta, n-a cheltuit mai putin bani desi, spre deosebire de Elena Udrea, el nu a avut de promovat o tara, ci doar un oras.






XS
SM
MD
LG